Consilierul financiar care te învaţă cum să investeşti la bursă. În doar câteva minute afli unde să îţi pui banii

Autor: Ioana Nita Postat la 28 noiembrie 2020 950 afişări

În România, spre deosebire de alte ţări din vestul Europei şi mai ales spre deosebire de SUA, oamenii fac mult mai puţine investiţii pe bursă, cei care dispun de sume mai mari de bani investind de obicei mai ales în domeniul imobiliar. Un start-up local vrea însă să schimbe această mentalitate şi să le ofere românilor un consilier financiar digital bazat pe tehnologia inteligenţei artificiale care să îi sfătuiască în doar câteva minute în ce active să îşi plaseze banii.

Aplicaţia este acum în stadiul de prototip - am lansat o variantă simplificată a ceea ce ne dorim noi să fie produsul final. Această primă versiune lansată pe finpathic.com este un consultant care îţi oferă o alocare optimă, ţinând cont de particularităţile tale investiţionale. Aşadar, pornind de la particularităţile clientului, noi reuşim să îi oferim acestuia alocarea optimă pe clase de active - nu pe instrumente financiare, ci pe clase de active”, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Andrei Anghel, cofondator şi CEO al Finphatic. El a adăugat că acest prim pas de alocare optimă a banilor pe active este extrem de important.

„În lumea investiţională, acest prim pas pe care l-am făcut noi acum este destul de important deoarece studiile statistice asupra performanţelor trecute asupra fondurilor iniţiale, ale fondurilor de pensii, arată că acest prim pas contează în proporţie de 90% din rezultatul final al unei investiţii.

Ideea dezvoltării aplicaţiei a pornit de la nevoia sa personală de a-şi gestiona finanţele, proiectul începând să prindă contur în urmă cu trei ani.

„Proiectul a pornit de la o nevoie personală de a-mi gestiona finanţele şi de a face cât de mult se poate cu banii pe care reuşisem să îi acumulez până la acel moment. Iar mai târziu, împreună cu partenerul în acest business, ne-am gândit să transformăm această nevoie personală într-o aplicaţie pe care să o putem oferi mai multor persoane.”

Cum funcţionează însă mai exact această primă versiune a aplicaţiei Finpathic? „În acest moment noi invităm investitorii să testeze aplicaţia şi nu cerem detalii personale. El trebuie să introducă doar un nume, averea, veniturile şi cheltuielile, vârsta şi ce preferinţe în materie de risc are. În funcţie de aceste criterii, noi reuşim să estimăm inclusiv pensia pe care o va avea şi data la care va ieşi la pensie şi dacă va fi în stare sau nu să îţi menţină acelaşi nivel al traiului după ce iese la pensie. Căutăm în foarte multe scenarii despre viitor cam care ar fi evoluţia averii unui utilizator. La final, după circa 2-3 minute în care softul nostru efectuează câteva miliarde de calcule, reuşim să îi oferim portofoliul optim - care îi măresc şansele de a-şi atinge obiectivele.”

Finphatic

Proiect: Finphatic

Ce face? Platformă online care funcţionează asemenea unui consilier financiar digital pentru utilizatori, aceştia putând afla în doar câteva minute în ce clase de active este optim să îşi investească banii.

Evaluare proiect:

1,4 milioane euro

Invitat: Andrei Anghel, cofondator şi CEO al Finpathic



Repsmate

Proiect: Repsmate

Ce face? Aplicaţie software bazată pe tehnologia inteligenţei artificiale ce analizează comportamentul clienţilor

Necesar actual de finanţare:

150.000 euro

Invitat: Alin Roşca, CEO şi fondator RepsMate


22Trust Venture

Proiect: 22Trust Venture

Ce face? Platformă bazată pe tehnologia inteligenţei artificiale care le va permite băncilor de retail să le propună clienţilor costuri dinamice pentru creditele acordate acestora.

Investiţie iniţială: 40.000 euro

Invitaţi: Sebastien Gayral cofondator şi CEO al 22Trust Venture



ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF împreună cu Banca Transilvania şi casa de avocatură Stratulat & Albulescu, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. În cadrul emisiunii sunt invitaţi şi antreprenori sau investitori care îşi povestesc experienţa în business şi dau sfaturi start-up-urilor.

Urmăreşte de luni până vineri  emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19,00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation

Dacă aveţi un proiect de start-up tech scrieţi-ne pe adresa de mail zfitgeneration@zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.