Cea mai nouă tehnologie robotică din lume în practica neurochirurgicală, implementată într-un spital din România. Cum s-a ajuns la această realizare

Postat la 17 martie 2024 4629 afişări

Descrierea inovaţiei:

Suita de echipamente Brainlab aflată în dotarea Spitalului MedLife Humanitas din Cluj este formată din sistemul de imagistică tridimensională intraoperatorie Loop-X, sistemul de neuronavigaţie Curve şi braţul robotic Cirq. Acest ansamblu, prin componentele sale, permite aplicarea unor tehnici chirurgicale care nu ar fi posibile în neurochirugia clasică. În aceste situaţii, sistemul de imagistică permite scanarea tridimensională în timp real, oferind date imagistice de înaltă calitate chiar în timpul operaţiei. Ulterior, imagistica preoperatorie este fuzionată cu imaginile intraoperatorii, formând un tot unitar care ajută medicii chirurgi în planificarea extrem de precisă a paşilor operatorii. Acurateţea şi precizia fiecărui gest chirurgical sunt asigurate de neuronavigaţie în combinaţie cu braţul robotic. În completarea suitei robotice, Spitalul MedLife Humanitas deţine şi ochelari de realitate augumentată şi simulare. Aceştia permit o „călătorie” în interiorul corpului uman şi vizualizarea directă a patologiei înainte de intervenţia chirurgicală, prin navigarea hărţii generate 3D de sistemul Brainlab din investigaţiile CT sau RMN realizate înainte de operaţie. Astfel, medicul poate planifica cu o mai mare precizie intervenţia, iar pacientul beneficiază de o înţelegere aprofundată a patologiei sale.

Elementul de noutate:

MedLife a integrat în cadrul Spitalului Humanitas din Cluj cea mai nouă tehnologie robotică din lume în practica neurochirurgicală, în urma unei investiţii de aproximativ 2 milioane de euro. Mai exact, este vorba despre suita formată din sistemul de imagistică robotică mobilă, augumentare virtuală, neuronavigaţie şi chirurgie robotică Brainlab, cu ajutorul căreia echipa Spitalului MedLife Humanitas realizează intervenţii minim invazive pentru cazurile complexe de tumori ale coloanei vertebrale. În prezent, Spitalul MedLife Humanitas este primul şi singurul centru din România care deţine această tehnologie, iar la nivel european sunt doar 20 de proiecte de acest calibru.

Efectele inovaţiei:

O intervenţie chirurgicală, oricât ar fi ea de simplă sau de complexă, va schimba viaţa pacientului din acel moment. Odată cu utilizarea suitei robotice Brainlab, pacienţii Spitalului MedLife Humanitas care necesită intervenţii chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale beneficiază de multiple avantaje.

În primul rând, sistemul permite utilizarea unor tehnici chirurgicale minim invazive, prin incizii milimetrice şi cu o afectare cât mai redusă a ţesuturilor. Pentru pacienţi, acest lucru se traduce printr-o rată a complicaţiilor mult scăzută, dureri postoperatorii diminuate, posibilitatea de mobilizare extrem de rapidă după operaţie şi perioadă minimă de spitalizare. Mai mult decât atât, utilizarea acestei tehnici scade dramatic timpul petrecut de pacient în sala de operaţii, sub anestezie generală, precum şi riscurile asociate intervenţiei chirurgicale.

Descrierea inovaţiei:

Uniunea Europeană a adoptat Regulamentele 2019/945 şi 2019/947, prin care a creat cel mai favorabil mediu legal din lume pentru operaţiuni complexe cu drone, făcând posibil, astfel, şi acest proiect inovator. Adoptând standarde dezvoltate împreună cu industria, mediul academic şi reglementatorii, Europa este liderul inovării în economia dronelor.

Profitând de contextul favorabil la nivel european, MedLife a pus în practică un proiect inovator pentru medicina românească. Partenerul logistic alături de care l-a implementat, Skyy Network, este o companie australiană cu expertiză vastă în aviaţia cu şi fără pilot, care asigură servicii şi soluţii de integrare a dronelor în procesele de business ale companiilor. Proiectul MedLife beneficiază de avizul Autorităţii Aeronautice Civile Române, precum şi de acordul Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţele Bihor şi Arad şi al Ministerului Apărării Naţionale. Pregătirile au durat aproximativ trei luni, timp în care au fost stabilite culoarele, zonele de aterizare şi s-au efectuat numeroase teste, iar din luna noiembrie au început zborurile cu probe reale ale pacienţilor.

Elementul de noutate:

MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, a lansat în toamna lui 2023 un proiect de anvergură în domeniul inovaţiei, prin care introduce sistemul de transport cu drone pentru probele biologice de laborator. Odată cu acest demers, realizat în parteneriat cu compania australiană Skyy Network, MedLife a devenit primul operator medical privat din România şi Europa Centrală şi de Est care utilizează drone pentru transportul probelor de laborator şi unul dintre puţinii operatori medicali din Europa care transportă în mod curent probe biologice pe distanţe medii şi mari.

Primele rute de zbor au fost create între judeţele Bihor şi Arad şi conectează punctele de recoltare din localităţile bihorene Beiuş, Aleşd, Marghita şi Salonta cu laboratoarele MedLife Oradea şi MedLife Arad. Mai exact, probele colectate în punctele de recoltare sunt transportate cu drona atât în laboratorul MedLife Oradea, cât şi în Laboratorul MedLife Arad, în funcţie de tipul şi complexitatea analizelor.

Sistemul de transport are la bază trei drone Swoop Aero Kite, dotate cu tehnologie de ultimă generaţie şi softuri performante, care permit transportul probelor în condiţii depline de siguranţă. Aeronavele sunt complet autonome, un singur pilot fiind capabil să monitorizeze simultan mai multe drone. Factorul uman mai intervine doar pentru încărcarea şi descărcarea probelor, iar în acest sens, echipele medicale locale MedLife au fost instruite corespunzător de specialiştii certificaţi din echipa Skyy Network.

Odată cu lansarea transportului cu drona pe traseul Oradea – Arad, ce are o lungime de 120 km, MedLife a adus România pe harta inovaţiei, prin crearea celei mai lungi rute de zbor cu drona pentru logistică medicală, la nivel european, acest segment fiind parcurs în mai puţin de o oră.

În faza următoare, compania anunţă că va iniţia noi demersuri pentru extinderea numărului de locaţii, prin includerea pe trasee a punctelor de recoltare din judeţele Arad, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Timiş şi Caraş-Severin. Dronele vor acoperi transportul de la punctele de recoltare situate în afara oraşului în proporţie de aproape 100%, înlocuind, astfel, transportul cu autovehicule, utilizat în mod obişnuit.

Acesta este doar prima etapă din planurile mai ample stabilite de grupul MedLife pentru dezvoltarea diviziei de Laboratoare, care, pe termen mediu şi lung, vizează nu doar extinderea acestui sistem de transport la nivel naţional, cât şi extinderea gamei de produse transportate aerian. Potrivit reprezentanţilor companiei, diversificarea portofoliului de produse ar include materiale sanitare, medicamente sau produse biologice, care sunt necesare atât în regim de urgenţă, dar şi de rutină, în cadrul reţelei, dar şi în sistemul public. 

Efectele inovaţiei:

Prin implementarea sistemului de transport cu drone, durata de transport a probelor de laborator se reduce cu peste 50%, comparativ cu transportul terestru. Timpul de transport de la primele puncte de recoltare pâna la Oradea este în jur de 19 – 28 de minute pe sens, respectiv mai puţin de o oră între Oradea şi Arad, drona zburând cu o viteză de aproximativ 122 km/h. Ca urmare, MedLife oferă pacienţilor rezultate mai rapid, de la 24h de ore, la rezultate în aceeaşi zi, pentru 76% din gama de analize de laborator.

Mai mult, dronele sunt un mijloc de transport mai sigur decât autovehiculele obişnuite şi garantează livrarea probelor în condiţii depline de siguranţă. Totodată, proiectul se aliniază şi obiectivelor de sustenabilitate ale operatorului medical, prin integrarea unei alternative de transport cu o amprentă de carbon mai scăzută comparativ cu transportul terestru.

ACEST PROIECT A APĂRUT ÎN CEA MAI RECENTĂ EDIŢIE A CATALOGULUI BUSINESS MAGAZIN DEDICAT COMPANIILOR CARE INOVEAZĂ ÎN ROMÂNIA.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.