Reclame de epoca: cum se combateau tusea, chelia si sifilisul (GALERIE FOTO)

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 02 iulie 2011 97 afişări

Progresul tehnologic nu i-a ocolit nici pe comerciantii de leacuri, care au inteles ca niste afise bine plasate sunt mai bune decat publicitatea din om in om. Astfel de afise fac obiectul unei expozitii de la Philadelphia Museum of Art.

Afisele ce promovau diverse solutii de vindecare a unor boli au inceput sa castige teren in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand ilustratiile au putut fi realizate in mai multe culori, pentru a atrage cumparatorii, scrie publicatia The New York Times.

Unele afise din perioada de inceput sufera de pacatul recursului la prea multe cuvinte, cum este cel pentru unguentul Green Balm, laudat drept cel mai bun care exista, dupa care urmeaza o insiruire lunga cu litere mici a tuturor bolilor pentru care este folositor. Un oarecare doctor Trikos, ce vindea lotiunea omonima ce trata iritatii ale pielii sau caderea parului, afirma: "M-am vindecat pe mine, mi-am vindecat prietenii si doresc sa-i vindec pe toti cei in suferinta".

Reclamele de altadata: cum se combateau tusea, chelia si sifilisul (GALERIE FOTO)

Publicitatea prin afise si-a gasit adepti pe ambele maluri ale Atlanticului. Un doctor francez, Guillame Dupuytren, preocupat de problema cheliei, crease o pomada de intarire a parului care se vindea bine si la ani buni dupa moartea sa, iar un Prof. P.H. van der Weyde din SUA isi anunta prin afise inventia, Centura Electrogalvanica Nemteasca, utila in boli de ficat, stomac sau rinichi, neuitand sa previna cumparatorii de aparitia unor imitatii dupa inventia lui.

Cu timpul, cuvintele au devenit mai putin importante, iar imaginile mai graitoare. Un afis din aceasta categorie este cel pentru Uricure, creat de artistul francez de origine italiana Leonetto Cappiello, considerat "parintele publicitatii moderne", in care un batran in rochie si papuci danseaza fericit dupa ce medicamentul i-a reparat articulatiile. Altele nu promoveaza un medicament anume, ci sunt postere de "campanii sociale", cum le-am spune astazi, care atrag atentia asupra nenorocirilor aduse de alcoolism, sifilis sau consumul de marijuana.

Posterele expuse la muzeul din Philadelphia pana la 31 iulie provin din colectia lui William H. Helfand, fost director in cadrul companiei farmaceutice Merck.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/reclame-de-epoca-cum-se-combateau-tusea-chelia-si-sifilisul-galerie-foto-8427705
8427705
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.