Tot sa fii cuc, cand alte pasari cred ca esti uliu

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 01 mai 2011 633 afişări

Cunoscuti drept paraziti care-si lasa cresterea puilor pe seama altor pasari, cucii s-au adaptat astfel incat sa intampine cat mai putina rezistenta din partea pasarilor in cuibul carora isi depun ouale, arata un studiu recent publicat in revista "Behavioural Ecology".

Mai precis, penajul cucilor, in special cel de pe burta, seamana foarte bine cu cel al uliilor pasarari, ceea ce le permite sa sperie potentialele "gazde", facandu-le sa abandoneze cuibul, asa incat cucul isi poate depune propriul ou fara sa fie atacat. Studiul a aratat cum, daca in cuibul unui lacar (Acrocephalus scirpaceus) sunt plasate modele care imita cuci si modele care imita ulii, lacarul se va feri sa atace ambele specii de invadatori, dar daca penajul de pe burta al modelelor este acoperit, atunci lacarul ii ataca deopotriva pe ambii invadatori.

Expertii considera rezultatele studiului drept o confirmare spectaculoasa a teoriei evolutioniste, la fel ca si alte studii care au aratat felul cum puii de cuc s-au adaptat astfel incat sa imite chemarile catre parinti ale pasarilor din specia "gazda".

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/tot-sa-fii-cuc-cand-alte-pasari-cred-ca-esti-uliu-8209647
8209647
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.