Portia cea de taina

Postat la 29 martie 2010 15 afişări

O problema acuta a societatii americane (desi nu numai a ei) pare sa-si aiba originea intr-un trecut mai indepartat decat se credea.

In incercarea de a descoperi originea unui fenomen care poate constitui unul din motivele problemei obezitatii cu care se confrunta Statele Unite, un grup de oameni de stiinta a ales sa mearga pe firul istoriei, cautand informatii in picturi. Ei au pornit de la premisa ca marirea portiilor de mancare, in special in localuri, acuzata de multi ca avand un rol important in problema obezitatii, nu este deloc atat de recenta pe cat s-ar crede, fiind de fapt veche de o mie de ani.

Materialul de studiu folosit de catre cercetatori a constat din diferite picturi care au ca subiect "Cina cea de taina". Au fost analizate cu ajutorul tehnologiei moderne cincizeci si doua de picturi realizate intre prima si a doua mie de ani de la nasterea lui Iisus Hristos. Pe baza elementelor considerate a fi ramas neschimbate de-a lungul timpului, cum ar fi marimea capului mesenilor, s-au studiat aspecte ca dimensiunea farfuriilor, marimea portiilor de mancare din ele si a painii de pe masa si de aici s-a ajuns la concluzia ca acestea au crescut de-a lungul a o mie de ani cu circa 65, 70 si respectiv 23 la suta. O diferenta semnificativa s-a constatat intre reprezentarile din Evul Mediu si pictura lui Da Vinci de la finalul secolului al XV-lea, iar cresterea a continuat si ulterior.

O serie de specialisti in nutritie sustin ca nu exista suficiente dovezi in sprijinul cresterii in greutate a oamenilor in ultima mie de ani si ca aceasta ipoteza poate fi confirmata doar cu datele disponibile din anii saptezeci si pana azi, perioada in care portiile de mancare chiar s-au marit foarte mult. Cercetatorii care au studiat picturile reprezentand "Cina cea de taina" sustin insa ca fenomenul isi are radacinile in schimbarile aparute dupa inceputul mileniului al doilea, cand productia si implicit cantitatea de hrana disponibila au devenit mai abundente.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/portia-cea-de-taina-5780232
5780232
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.