Ierbivor fara cauza

Postat la 11 august 2009 62 afişări

Un nou grup social castiga teren in Japonia: asa-numitii “baieti ierbivori”. Atitudinea lor, caracterizata de lipsa de interes pentru femei, masini, cariera sau intemeierea unei familii le-a atras aceasta denumire ironica.

Este vorba despre barbati adepti ai unui stil de viata linistit si necompetitiv, formati in perioada de expansiune accelerata a economiei Japoniei si ce a urmat dupa ea, scrie Reuters. Ca adulti, ei resping acum comportamentul traditional masculin in materie de relatii, serviciu si consum, manifestandu-si astfel dezamagirea fata de starea economiei si implicit a societatii.

Atentia de care s-au bucurat din partea mass-media a starnit si interesul specialistilor in marketing, care s-au gandit sa-i studieze pentru a vedea daca pot fi o sursa de profit, mai ales ca multi “ierbivori” sunt foarte atenti la aspectul lor. Firma de cercetare de piata M1 F1 Soken a intervievat o mie de barbati cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani, circa jumatate dintre subiecti identificandu-se drept “ierbivori”. Studiul M1 F1 Soken a relevat ca acestor barbati le lipseste increderea in fortele proprii, sunt solitari si petrec mult timp navigand pe internet.

Starea lor de spirit este, se pare, o reactie fata de sfarsitul perioadei de expansiune economica accelerata a Japoniei de la finalul anilor ‘80, cand preturile cresteau si perspectivele de dezvoltare erau pozitive, dar dupa care a venit recesiunea. Asa s-ar explica inmultirea celor ce pot fi incadrati in categoria “ierbivorilor”, desi persoane cu asemenea caracteristici n-au lipsit niciodata in Japonia, considera jurnalistul Maki Fukasawa, cel care a inventat denumirea. “Ierbivorii” sunt foarte atenti la lucrurile pe care le cumpara si nu iau niciodata ceva doar ca sa-si impresioneze anturajul - in parte si pentru ca nu isi permit sa o faca, deoarece sunt de regula angajati cu norma redusa si nu pot obtine o slujba cu norma intreaga.

Dupa cum explica un “ierbivor”, nici nu stiu incotro s-o apuce, dar nici nu vor sa urmeze modelul traditional al societatii nipone, unde barbat inseamna un om de cariera, dedicat total muncii si capabil sa-si sustina familia. “De copil n-am putut sa sufar cand mi se tot zicea ”, marturiseste Roshinante, cum isi spune “ierbivorul”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
japonia,
masini,
femei,
barbati,
ierbivor
/arta-si-societate/panorama/ierbivor-fara-cauza-4733534
4733534
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.