LIVE: EDIŢIE SPECIALĂ - MEET THE CEO - Care sunt motivele pentru care România este una dintre cele mai importante pieţe pentru BAT?

De unde vine trocul

Postat la 12 februarie 2008 1 afişăre

Cimpanzeilor nu prea le place sa faca schimb de obiecte, nici macar atunci cand pot obtine ceva mai bun decat au ei, se arata intr-un studiu publicat de curand. Rezultatele studiului, sustin cercetatorii, ar putea fi folosite pentru a explica originea trocului in societatea umana.

Oamenii de stiinta de la Georgia State University din Atlanta au cautat sa afle in ce conditii cimpanzeii dau la schimb un lucru foarte valoros pentru ei, cum ar fi o felie de mar pentru un strugure. De fapt, maimutele nu recurg spontan la troc, ci trebuie invatate. Mai mult, cimpanzeii prefera sa dea ceva ce nu le place prea mult, cum ar fi un morcov sau un castravete, contra unui aliment preferat, cum ar fi strugurii. Cand insa atat alimentul detinut, precum si cel pe care l-ar putea obtine se afla pe lista lor de preferinte, cimpanzeii nu sunt deloc dispusi sa faca schimb. Rezervele fata de troc par sa fie adanc imprimate in psihicul lor, afirma Sarah Brosnan, primatolog la universitatea mai sus amintita. Ele pot fi explicate insa prin faptul ca, in natura, cimpanzeii nu dispun de mijloace prin care sa-i pedepseasca pe cei necinstiti, care ar fugi cu ambele bunuri; de asemenea, nu pun deoparte alimentele sau obiectele utilizate ca sa le foloseasca mai tarziu. Primatele au totusi o economie bazata pe servicii, oferind un serviciu contra altuia sau a unui bun, cum ar fi puricatul contra favorurilor sexuale sau unui fruct.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/de-unde-vine-trocul-2378212
2378212
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.