Românul care a navigat de doua ori în jurul lumii si a intrat în Guinness Book pentru ca a organizat mai mare cursă transoceanică cu iahturi

Autor: Dorin Oancea Postat la 29 iulie 2015 925 afişări

Românul care a navigat de doua ori în jurul lumii si a intrat în Guinness Book pentru ca a organizat mai mare cursă transoceanică cu iahturi

Jimmy Cornell este pesudonimul lui Dragoş Cişmaşu, născut în 1940, fiul administratorului domeniului regal de la Săvârşin. A scris 16 cărţi legate de iahting, iar site-ul cornellsailing.com spune că a navigat 200.000 de mile, incluzând trei călătorii în jurul globului, dar şi drumuri spre Antarctica, Patagonia, Alaska, Groenlanda, Canada sau Insulele Spitzbergen. Cartea sa ”World Cruising Routes„ a inspirat mii de navigatori; a fost tipărită în şapte ediţii şi s-a vândut în sute de mii de exemplare.

Pasiunea pentru călătorii i-a stârnit-o navigatorul norvegian Thor Heyerdahl, care a călătorit cu pluta Kon-Tiki, în 1947, din America de Sud până în insulele polineziene. Tatăl său a fost o victimă a comunismului şi a pierit în 1959 la Jilava; Jimmy a plecat în Marea Britanie după ce a încercat să îşi termine studiile universitare şi după ce a lucrat o vreme la studiourile cinematografice Buftea.

O cunoaşte pe Gwenda, venită ca turist în România, şi, după doi ani de discuţii cu autorităţile române, reuşeşte să plece din ţară în Marea Britanie. Lucrează ca reporter pentru BBC. n 1975 începe prima sa călătorie în jurul lumii, împrună cu soţia sa Gwenda şi cei doi copii, Doina şi Ivan. Drumul a durat şase ani, a totalizat 68.000 de mile şi au văzut 70 de ţări. Primul său vas, Aventura I, avea sub piciorul catargului o monedă de argint din vremea lui Cuza.

n anii ‘90 Cornell porneşte în al doilea drum în jurul lumii, iar în 1992 organizează evenimentul care i-a adus nominalizarea în Guinness Book; este vorba de cea mai mare cursă transoceanică cu iahturi din lume. n timp a organizat şi alte manifestări: ARC (Atlantic Rally for Cruisers), din Insulele Canare până în Caraibe, Millennium Odyssey, din 1998 până în 2000, cursă menită să sărbătorească noul mileniu, Blue Planet Odyssey, care vrea să atragă atenţia asupra încălzirii globale, Atlantic Odyssey, Islands Odyssey şi Canaries Odyssey.

În 2014 a lansat la apă al patrulea iaht Aventura, un vas de 14 metri construit de Garcia, ales de două publicaţii drept vasul anului 2015 şi nominalizat la European Boat of the Year.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
insule,
vas,
atlantic,
aventura,
calatori,
cursa
/arta-si-societate/lifestyle/romanul-care-a-navigat-de-doua-ori-in-jurul-lumii-si-a-intrat-in-guinness-book-pentru-ca-a-organizat-mai-mare-cursa-transoceanica-cu-iahturi-14650502
14650502
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.