Marius Plesea... In stilul britanic

Postat la 06 octombrie 2008 664 afişări

Target l-a vizitat la casa sa din Ploiesti pe Marius Plesea, fost director regional de operatiuni al UPC si actualul proprietar al British Gallery. Impreuna cu sotia sa, Carmen Plesea, cei doi au povestit despre casa din centrul orasului petrolier si despre stilul lor de viata? cu accente British.

Plesea a plecat la sfarsitul anului trecut de la UPC pentru ca "sa lucrezi atat de mult timp intr-o multinationala devine ca un zgomot de fundal, trebuie sa stii sa renunti la un moment dat". Omul de afaceri a ramas totusi implicat in mediul business ca actionar la cateva companii si investitor in imobiliare. "Am deschis si British Gallery in noiembrie 2007, in care am investit 300.000 de euro si, desi sunt sigur ca va deveni un brand, pentru moment nu astept profit, vreau doar sa pastrez afacerea ca un hobby".

Ideea pentru British Gallery (str. Paris, nr.14 A) a venit din calatoriile dese (cam de cinci ori pe an) ale celor doi soti in Anglia, mai ales in Lancaster, unde Carmen Plesea a studiat timp de patru ani lingvistica si si-a dat doctoratul in "Humour". "La un moment dat, cautam, pentru casa in care locuim acum, canapele Chesterfield si draperii si cutreieram toate pietele din Lancaster care sunt populate de o multime de producatori de diverse obiecte in stil britanic, realizate manual." De altfel, sotii Plesea sunt admiratori ai culturii britanice si isi vor construi in curand o locuinta in Bucuresti in stil pur englezesc "cu fatada din caramida rosie, seminee in fiecare camera si gradina generoasa".

Casa din Ploiesti a fost finalizata in 2004 si are si ea ceva din rafinamentul conacelor gentlemanilor englezi. "Fiind prima casa, nu am stiut exact cum vrem sa arate, a crescut oarecum in jurul nostru. Designul a pornit de fapt de la usa de la intrare realizata de un prieten, din lemn masiv si vitralii, care cere eleganta in jur." Fiecare dintre cele trei etaje are propriul stil de design "partea de la parter e mai conservatoare, iar pe masura ce urcam ajungem intr-un... pub".

La ultimul etaj, in mansarda, este amenajata camera de relaxare sau "pubul", unde Plesea exerseaza la chitara (stie sa cante de la 12 ani, e fan muzica jazz si sponsorizeaza majoritatea evenimentelor de jazz din Ploiesti), iar sotia sa canta la pian.

Sau se uita impreuna la filme vechi de Fellini si Tarkovski de pe canapelele rosii confortabile amenajate in fata unei plasme.

"Acum ca am ceva mai mult timp pot sa cant la chitara, sa joc tenis, sa ma uit la colectia mea de filme vechi sau sa citesc." Pentru orele de lectura, cei doi prefera insa camera de la etajul inferior in care se gasesc expuse obiecte din calatorii precum tablouri din Africa sau schite ale lui Gaudi din Barcelona. "Mobila din camera asta este realizata dintr-un soi de planta numita zambila de apa care purifica apa si eu cred ca aduce energie pozitiva."

La parter se afla un living cu canapele victoriene si scaunul Chippendale pe care Plesea savureaza din cand in cand un trabuc, dar si biroul sau in stil britanic.

"Biroul, ca si marea majoritate a lucrarilor din lemn din casa, sunt realizate de prietenul meu Cornel Petrescu care a fost ca si mine inginer de profesie, dar a studiat mult arta prelucrarii lemnului si a avut comenzi si la Moscova pentru cafeneaua Puskin. Podeaua din birou este de altfel o parte din acea comanda."

Si colectia de tablouri cu tiganci de pe pereti are o poveste "Tatal meu lucra la o rafinarie in Campina si, la un moment dat, o satra s-a mutat langa oras, iar tata a vazut aceasta frumoasa tiganca pe care a cerut-o bulibasei pe bani buni, doar ca sa o picteze. Eu am mostenit tabloul si am continuat traditia cumparand alte cateva picturi."

Tot in birou se gasesc si diplomele obtinute de omul de afaceri la concursuri de tenis si de pescuit si chiar o mica statueta Oscar castigata la un team building in perioada cand lucra la UPC.

"Fiecare trebuia sa improvizeze o scena de film de dragoste, de groaza sau comedie. Mie mi-a picat la sorti un film indian, asa ca am inventat o povestioara stupida cu happy-end si costume colorate si am castigat."

Inainte de plecare Carmen Plesea ne-a invitat pe terasa intima pe care se gaseste un proiector pentru serile calde de vara si colectia de filme a lui Marius Plesea? sa gustam un ceai verde de iasomie Taylors of Harrogate (o marca de ceai englezesc, evident).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Marius,
Plesea...,
In,
stilul,
britanic
/arta-si-societate/lifestyle/marius-plesea-in-stilul-britanic-4074396
4074396
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.