Cresterile record 2007 vs. 2006

Postat la 04 august 2008 10 afişări

Royal Dutch Shell

Industrie: Petrol si gaze

Sediul central: Haga, Olanda

Profit: 31,3 miliarde de dolari

Crestere: 5,9 miliarde de dolari

Royal Dutch Shell, a doua companie petroliera din lume, dupa Exxon Mobil, detine capul de afis al celor mai mari cresteri de profit din 2007 in conditiile majorarii preturilor la petrol. Saltul barilului de petrol pana spre nivelul de 100 de dolari la sfarsitul anului a compensat scaderea productiei si a castigurilor din rafinare. Pentru primul trimestru din 2008, compania a anuntat o crestere a profitului cu 25%, la 9,08 miliarde de dolari.

Novartis

Industrie: Farmaceutica si biotehnologie

Sediul central: Basel, Elvetia

Profit: 12,6 miliarde de dolari

Crestere: 5,3 miliarde de dolari

Provocarile carora a trebuit sa le faca fata Novartis, al treilea cel mai mare producator european de medicamente, nu au fost tocmai putine in 2007.

Retragerea de pe piata a unor medicamente si cresterea competiiei din piata au dus la un profit cu 45% mai mic in ultimul trimestru din 2007, ceea ce a determinat compania sa lanseze un program de concediere a 2.500 de angajati pana in 2010. Totusi, grupul elvetian s-a situat pe locul doi in topul cresterilor de anul trecut, iar pentru primul trimestru din 2008 a fost anuntata deja o majorare cu 10% a profitului, la 2,31 miliarde de dolari.

Arcellor Mittal

Industrie: Otel

Sediul central: Luxemburg

Profit: 10,4 miliarde de dolari

Crestere: 5,1 miliarde de dolari

Compania a fost fondata in 2006 prin preluarea producatorului luxemburghez Arcelor de catre Mittal Steel, firma condusa de magnatul de origine indiana Lakshmi Mittal. Cele aproape 32 de miliarde de dolari si lupta crancena pentru realizarea achizitiei au dat roade: astazi, Arcelor Mittal este cel mai mare producator mondial de otel, cu o productie anuala de 110 milioane de tone de otel, de trei ori mai mare decat a principalului sau competitor, Nippon Steel.

Microsoft

Industrie: Software

Sediul central: Washington, SUA

Profit: 14 miliarde de dolari

Crestere: 5,0 miliarde de dolari

Fondata in 1975 de catre Bill Gates, Microsoft a devenit una dintre cele mai mari companii din lume, cu o cifra de afaceri de peste 51 de miliarde de dolari in 2007. Anul 2008 a venit cu o serie de evenimente cruciale pentru Microsoft: retragerea lui Bill Gates de la conducere, un nou CEO ? Steve Ballmer ? si negocieri stranse pentru preluarea Yahoo!, numarul doi mondial de pe piata de publicitate online.

In primele trei luni ale anului curent, compania a raportat vanzari de 14,5 miliarde de dolari si un profit operational de 5,8 miliarde de dolari, iar pentru trimestrul al doilea se asteapta un profit de pana la 6,2 miliarde de dolari.

Nokia

Industrie: Comunicatii

Sediul central: Helsinki, Finlanda

Profit: 10,5 miliarde de dolari

Crestere: 4,8 miliarde de dolari

In 2007, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, Nokia, s-a distantat de principalii sai competitori Samsung si Motorola, profitand la maxim de cererea ridicata de pe pietele emergente.  Nokia si-a con-tinuat cresterea si in primul trimestru din 2008, cand profitul a urcat cu 25%, la aproape 2 miliarde de euro, dar sub nivelul asteptat. Producatorul finlandez a inchis anul acesta fabrica din Bochum, Germania, pentru a deschide, in luna februarie, o alta unitate de productie in localitatea clujeana Jucu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cresterile,
record,
2007,
vs.,
2006
/arta-si-societate/lifestyle/cresterile-record-2007-vs-2006-4074290
4074290
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.