Cei care au speriat vestul

Postat la 03 noiembrie 2008 10 afişări

Nu e o secventa dintr-un western consacrat, ci mai degraba dintr-un film horror: situatia actuala a economiei mondiale. Din SUA in Europa de Vest si, apoi, in toata lumea, economia sufera o operatie chirurgicala care ii va schimba complet fata, mai ales ca pare sa fie departe de sfarsit. Cinci oameni insa au prezis criza mondiala, inainte chiar ca lumea sa fie pregatita sa ii asculte.

Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York

Roubini, supranumit "Doctor Doom" (doctorul dezastru), a anuntat cu ocazia unei intalniri organizate de Fondul Monetar International pe 7 septembrie 2006 ca o criza ia nastere. El a declarat atunci ca Statele Unite ale Americii vor infrunta un colaps al pietei imobiliare, un soc al petrolului si caderea drastica a increderii consumatorilor, lucruri care vor duce, in final, la o puternica recesiune. Proprietarii de case nu aveau sa mai fie capabili, spunea el, sa isi plateasca ipotecile, efecte in valoare de trilioane de dolari garantate prin ipoteci urmau sa fie eliberate la nivel mondial, pentru ca, in cele din urma, intregul sistem financiar sa fie cuprins de cutremur. Aceste desfasurari de evenimente aveau sa paralizeze in final principalele institutii financiare, ca Fannie Mae si Freddie Mac. Replica moderatorului intalnirii la finalul discursului tinut de Roubini a fost: "Cred ca vom avea nevoie de o bautura tare dupa asta".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cei,
care,
au,
speriat,
vestul
/arta-si-societate/lifestyle/cei-care-au-speriat-vestul-4074416
4074416
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.