Carte

Postat la 06 octombrie 2008 9 afişări

Designul - mod de existenta

"Ca designer, spune Karim Rashid, autorul volumului Design yourself!, am o perspectiva privilegiata asupra lucrurilor. Nu numai ca ma gandesc la fiecare aspect al vietii noastre de zi cu zi, dar si vad diverse moduri in care am putea face un lucru anume. Observ si analizez comportamentul, designul si interactiunea dintre cele doua. Sunt un modelator al obiectelor zilnice si, in aceasta calitate, sper sa va impartasesc cateva dintre observatiile mele si sa va fac sa reganditi spatiul si modul in care traiti, precum si perspectiva asupra lucrurilor si a oamenilor ce va inconjoara. Uneori asta nu inseamna nimic mai mult decat o doza buna de

bun-simt si, adesea, reprezinta doar o chestiune de schimbare a perspectivei." La fel si in cazul trasarii designului propriei voastre vieti, continua designerul convertit in guru, nu puteti incepe tocmai de la zero, asa ca veti avea cateva obstacole pe care va trebui sa le depasiti, dar cheia consta in a gasi acea atitudine care sa infranga teama de a impinge acele bariere. Schimband radical forma sau folosind o culoare neasteptata, am putea descoperi ca traim o viata mai fericita si mai libera. Asa cum toate obiectele pe care le concepe sunt violent colorate si degaja o energie pozitiva, amestecata cu senzualitatea structurilor biomorfe, viata noastra ar trebui sa fie mereu corectata de creativitate, de o imaginatie fara limite si de o perceptie proaspata asupra a ceea ce ne inconjoara.

Karim Rashid / Design Yourself! / Editura Publica, Bucuresti, 2008

Opera politista a deceniului

In Suedia, tara de bastina a lui Stieg Larsson (care a murit de infarct, la varsta de 50 de ani, in 2004, dupa ce i-a pus in brate editorului sau trilogia Millennium, prima si ultima sa productie literara), cu o populatie de 9 milioane de locuitori, cifrele care consemneaza exemplarele vandute sunt uluitoare: in doar cateva zile de la aparitia in standuri a trilogiei, au fost epuizate 500.000 de exemplare. Succesul a cunoscut efectul de avalansa, iar volumele au fost publicate in mai toata lumea. Mai putin obisnuita, pentru cititorii de romane politiste, este incarcatura lor aditionala, greu digerabila indeobste: politica, mondializare, pericolul fascist, retele de prostitutie, servicii secrete, probleme economice, istorie... Si, nu in ultimul rand, dimensiunea povestilor, care, pentru fiecare tom, depasesc bariera psihologica de 500 de pagini. Si, cu toate acestea, Millennium se citeste cu disperare, fanii sai se organizeaza in cluburi, iar vocile care il numesc "opera politista a deceniului" sunt din ce in ce mai numeroase. Eroul aventurilor, Mikael Blomquist, este ziarist si isi incepe prima ancheta atunci cand un mare industrias ii solicita scrierea unei

biografii.

Stieg Larsson / MilleNnium 1, Barbati care urasc femeile / Editura Trei, 2008

Viata si literatura

In octombrie 1968, la putina vreme dupa revoltele organizate de Students for a Democratic Society, Saul Bellow preda la San Francisco State College. Atunci cand este intrebat, din public, daca in opera lui exista multe elemente autobiografice, marele romancier american raspunde: "That's none of your business!". In ambianta din ce in ce mai ostila (auditoriul l-a catalogat imediat drept un batran reactionar, misogin si rasist), Bellow se ridica si paraseste cu iritare sala. Doi ani mai tarziu, publica "Planeta domnului Sammler", un soi de replica tarzie la ceea ce i se intamplase, o forma de aparare a unui om profund ranit. Personajul central al cartii este Artur Sammler, un om trecut de saizeci de ani, intelectual mediocru, supravietuitor al Holocaustului (scapat ca prin minune de gloantele plutonului de executie). Sammler este gonit din sala de curs din cauza unui expozeu asupra personalitatii lui Orwell, in care isi ofera, in acelasi timp, opinia sa asupra lumii, concentrandu-se exact pe acele aspecte care ii pricinuisera lui Bellow expulzarea. La fel de reactionar ca si parintele sau spiritual, Sammler considera ca, incepand cu secolul al XIX-lea, au existat imense progrese in materie de justitie si de libertate, dar ca acest exces de libertate a condus si la o sporire generala a suferintei.

Saul Bellow / Planeta domnului Sammler / Editura Polirom, 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Carte
/arta-si-societate/lifestyle/carte-4074406
4074406
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.