Bucurestiul intra pe harta maratoanelor mondiale

Postat la 13 octombrie 2009 58 afişări

Incepe cu un gong si se termina cu un strigat de fericire. Maratonul, proba de rezistenta suprema, pune in fiecare an la incercare milioane de oameni din toata lumea. Si incepand din 2009 si Bucuresti, singura capitala europeana unde nu se organiza un maraton stradal oficial, a intrat in lumea buna.

Testeaza limitele, rezistenta si puterea fizica, atrage milioane de oameni obisnuiti si celebritati, inspira mii de carti, aduna bani pentru cauze umanitare si nu in ultimul rand este o afacere. Conceptul de maraton, care a pornit de la cursa mesagerului atenian Pheidippides de 42,195 kilometri de la campul de lupta din orasul Marathon pana la Atena pentru a anunta victoria asupra Persiei, a fost actualizat si cosmetizat dupa toate regulile marketingului.

Dincolo de competitiile destinate exclusiv atletilor profesionisti, s-a dezvoltat un calendar de maratoane stradale, cu sute de evenimente in fiecare luna, unde zeci de mii de pasionati de alergat platesc peste 50 de euro pentru o cursa citadina de 42,195 kilometri. Maratoanele de la New York, Londra, Paris sau Boston sunt deja mega-evenimente, promovate de vedete internationale precum Tom Cruise, Katie Holmes sau Gordon Ramsay, care alearga pentru o cauza caritabila, si transmise in direct de televiziune. Inscrierile se fac cu multe luni inainte - de exemplu, pentru maratonul de la Paris, care are loc in aprilie 2010, s-au inscris deja 20.000 de participanti, fiind disponibile 37.000 de locuri).

Atractiv este si intregul concept din jurul evenimentului. In fiecare an, inainte de cursa, sunt organizate petreceri pentru concurenti. La Madrid, Pasta Party este deja un eveniment faimos, o petrecere cu paste unde 5.000 de concurenti, alaturi de familie si prieteni, vin sa isi ia energia pentru cursa. In plus, turismul la maraton este o nisa din care castiga si agentiile de turism. De exemplu, Marathon Travel din Boston (gazda celui mai vechi maraton din lume) s-a specializat pe acest segment inca din 1979.

Incepand din 2009 si Bucurestiul, o capitala care nu avea un maraton stradal oficial, a fost inclus pe lista Asociatiei Internationale a Maratoanelor si a Crosurilor Stradale. Bucharest City Marathon, organizat de Asociatia Bucharest Running Club, a fost ideea Valeriei Racila van Groningen, campioana olimpica si mondiala la canotaj, care a participat la 20 de maratoane si semimaratoane. Maratonul are cinci probe, iar anul acesta a inclus in premiera si o proba de stafeta pentru angajatii din marile companii. Startul se da la 18 octombrie in Piata Constitutiei, la ora 9,30, iar organizatorii spuneau la inceputul lunii ca s-au inscris 600 de alergatori pentru probele de maraton, semimaraton si stafeta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
maraton,
competitie,
Bucuresti
/arta-si-societate/lifestyle/bucurestiul-intra-pe-harta-maratoanelor-mondiale-4975599
4975599
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.