Google ne ureaza La multi ani de Martisor

Postat la 01 martie 2011 75 afişări

Pagina motorului de cautare Google a capatat un nou logo de 1 Martie, in cinstea sarbatorii romanesti a Martisorului. Este al treilea an in care Google a conceput un logo special ("doodle") pentru a marca aceasta sarbatoare, dupa 2008 si 2010.

Potrivit regretatei scriitoare si specialiste in folclor Irina Nicolau, in sate, sarbatoarea de 1 Martie se numea Martisor, Baba Dochia sau Dragobete cap de primavara - "Martisor, dupa numele lunii, Baba Dochia, dupa cuvioasa mucenita Evdochia, serbata de Biserica in aceasta zi si Dragobete dupa numele unei sarbatori care, in anumite zone, se tinea in ziua de 24 februarie. Era sarbatoarea indragostitilor, ziua in care se imperecheaza pasarile, un fel de Sfantul Valentin la romani", scria Irina Nicolau intr-un articol din 1997, publicat pe site-ul Muzeului Taranului Roman.

"Femeile rasuceau fir alb si rosu de lana, bumbac sau arnici. Firul se lega la gatul sau la mana copiilor. Sunt locuri unde purtau martisor si fetele tinere si nevestele", cu o moneda atarnata de snur, ca sa aiba noroc si sanatate. In unele locuri, "femeile legau martisor nu numai la copii, ci la toti membrii familiei, la porc, la cornul vitei, la closca, la donita..." Inainte sa dispara, la sate a patruns moda martisorului impletit din fire de matase, facut de fete pentru feciori.

"Martisorul se 'imbraca' dimineata, inainte de rasarit, si se 'dezbraca' fara sa te vada soarele, pentru ca te innegreste". Martisorul era "dezbracat" definitiv, in functie de zona, la 7, 9 sau 12 zile dupa 1 martie, cand infloreste visinul sau trandafirul, cand sosesc berzele sau randunelele, in ziua de 40 de mucenici sau de Sfantul Gheorghe. In unele locuri, cu banul de martisor se cumpara vin rosu si cas pe care tinerii le mancau de Sfantul Gheorghe la iarba verde.

"Dupa 1 martie vin Zilele Babei. Sunt 9 sau 12, cate au fost si cojoacele. Timp schimbator. Dupa zilele babelor, urmeaza cele ale mosilor. Acum timpul se stabilizeaza. A venit primavara."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
societate,
internet,
Google,
logo,
Martisor,
traditie,
folclor
/arta-si-societate/google-ne-ureaza-la-multi-ani-de-martisor-8019558
8019558
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.