Urna scapa turma

Postat la 10 iunie 2008 17 afişări

Puteti rade in fata mortii? Poate moartea sa va starneasca alte sentimente decat cele de durere, de ireparabil si de descurajare? Autorii epitafurilor de la Cimitirul vesel din Sapanta ne-au demonstrat ca este posibil. Si nu sunt singurii.

Autorul acestui volum (scenarist de succes de sitcomuri englezesti, membru al The British Society of Comedy Writers) este unul dintre acesti intratabili glumeti. Abordand cel mai lugubru subiect din lume, doreste sa ne convinga ca macar exista posibilitatea sa radem dupa moarte. Inainte sa pornim in aceasta aventura, care incearca sa consemneze partile ciudate si amuzante ale ultimei calatorii din viata, de la ritualurile lumii antice pana la idiosincraziile omului modern, autorul tine sa ne linisteasca: „Dati-mi voie sa va asigur ca nu sunteti perversi. E adevarat, aveti in manutele dumneavoastra nerabdatoare o carte despre inmormantari si, da, este o carte pe care ar trebui s-o gasiti placuta si amuzanta; dar asta nu inseamna ca sunteti perversi”.

Mergand pe firul istoriei, autorul descrie cu lux de amanunte intreg cortegiul de superstitii stranii si de atitudini incorecte politic care au insotit ritualurile funerare, testamentele bizare, pietrele tombale cu forme abracadabrante, discursurile funebre alandala, cortegiile funebre trasnite din intreaga lume. Exista multe natiuni care isi celebreaza mortii cu mare tam-tam si care le dedica o zi speciala, cu obiceiuri in care bocetul aproape ca nu-si afla locul. Ultimul capitol al cartii se numeste „Formularul dumneavoastra de inmormantare”, va ofera posibilitatea sa va clarificati toate ultimele dorinte: in ce pozitie doriti sa fiti ingropat, unde sa aiba loc priveghiul, ce tema sa aiba acest priveghi, ce poem sa va fie citit pe ultimul drum. Asa cum spunea George Bernard Shaw, citat de autor in prefata cartii: „Viata nu inceteaza sa fie amuzanta cand oamenii mor mai mult decat inceteaza sa fie serioasa atunci cand acestia rad”.


Noutati

Ciao, Londra!

Un ghid axat pe informatii si interpretari culturale originale, mai mult decat pe reproduceri, harti si fotografii, acest Ciao Guide al Lon¬¬drei debuteaza des¬cumpanitor: „Londra a fost totdeauna un oras urat - o spune pana si biograful sau Peter Ackroyd -, aceasta face parte din identitatea sa si din farmecul sau. Londra nu are apusurile rosu-aprins ale Romei, nici geniul arhitectilor sai. Nu are dulceata Parisului, nici grandoarea sa regala. In absenta pitorescului si a subli¬¬¬mului, Londra compenseaza prin fan¬¬tasticul sau”. Aceasta Londra constituie obiectul de analiza al Carlei Diamanti (au¬toare specializata in reportaje de cala¬¬torie, aidoma tuturor celorlalti autori din seria Ciao), care se straduieste sa ne faca sa intelegem propria sa viziune asupra capitalei Regatului Unit si care ne ajuta sa patrundem intr-o sumedenie de cotloane (arhitecturale, de civilizatie, dar si de mentalitate) necunoscute, bizare, dar coplesitoare prin bogatia lor de semnificatii.

Carla Diamanti

„Londra”, Editura Erc Press, colectia „Ciao Guide”, Bucuresti, 2008

Sociologia azi

Studentii, profesionistii in domeniul stiintelor sociale, dar si cititorii interesati de dinamica gandirii sociologice vor descoperi in aceasta carte nu doar o bogata sursa de informatii si explicatii relevante, ci si un instrument care ii va ajuta sa-i inteleaga pe ceilalti si, in acelasi timp, pe ei insisi. Doi sociologi, aflati la distanta de doua generatii (Bauman este nascut in 1925 in Polonia si a emigrat in Israel, apoi in Marea Britanie, unde a devenit profesor la Universitatea din Leeds; Tim May, nascut in 1957, este profesor de sociologie si director al Centre for Sustainable Urban and Regional Futures, Universitatea Salford, Manchester), incearca sa raspunda unei intrebari fundamentale: cum se leaga tipurile de relatii sociale si societatile in care ne incadram de modul in care ne privim unii pe altii? Capitolele primei editii au fost modificate si completate cu o serie de texte asupra sanatatii si exercitiului fizic, asupra intimitatii, asupra timpului, spatiului si dezordinii, asupra riscului, globalizarii si noilor tehnologii.

Zygmunt Bauman & Tim May

“Gandirea sociologica”, Editura Humanitas, Bucuresti, 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/urna-scapa-turma-2697645
2697645
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.