Teoria ne omoara

Postat la 03 iunie 2008 11 afişări

In lumea mereu schimbatoare a afacerilor, in care supraincarcarea cu informatie constituie o cauza majora de stres, managerii au doua optiuni: fie sa incerce cu disperare sa citeasca si sa asimileze toata informatia, fie sa o ignore in totalitate.

Cei mai multi dintre acesti manageri sunt prinsi la mijloc, citind ce pot si cand pot si incercand sa aleaga ce e bun din restul. Cartea celor patru specialisti, Tom Brown, Stuart Crainer, Des Dearlove si Jorge N. Rodrigues, doreste sa-i ajute sa reuseasca tocmai o asemenea selectie. O face printr-o suita de interviuri, adesea incomode, cu cei mai importanti 40 de guru din toate domeniile de afaceri, de la marketing la strategie si de la organizare la leadership. Lectura si intelegerea ideilor descrise este semnificativ ajutata de cate un preambul la fiecare interviu, care descrie profilul biografic si profesional al intervievatului. Lideri mai noi sau mai vechi, personalitati care innoiesc in permanenta gandirea mediului de afaceri, precum Peter Drucker, Tom Peters, Jonas Ridersträle sau Don Tapscott isi livreaza esenta teoriilor lor inovatoare, scutindu-ne de detalii inutile sau de informatii deja perimate.

Desi in momentul de fata multi manageri se consoleaza cu justificarea ca managementul este o activitate practica, ce are prea putin de a face cu teoriile grandioase si fanteziste ale mentorilor in afaceri si ca mare parte din ceea ce se scrie si se face public la conferinte si seminarii este usor de respins ca fiind irelevant pentru munca lor de zi cu zi, cei patru autori/intervievatori sustin cu tarie ca noile idei si concepte aparute pe piata gandirii de business ne modeleaza permanent mintea cu privire la „indatoririle managerilor in schimbarea mediului de afaceri”. Toti patru nutresc convingerea ca „teorile de azi sunt adesea sarcinile de maine”, influentand actiunile managerilor. Si ca asa cum teoriile bune deriva (sau ar trebui sa o faca) din lumea reala, la fel lumea reala se schimba ca urmare a punerii in aplicare a

teoriilor.

Tom Brown, Stuart Crainer, Des Dearlove, Jorge N. Rodrigues

„Business Minds”, Editura Publica, BucureSti, 2008


Noutati

1 iunie e un bun prilej de a ne aminti de copilarie si de copilul din fiecare dintre noi. Pentru cei mici si pentru adolescenti, editurile romanesti au publicat in ultimii ani rafturi intregi de carti, care mai de care mai ispititoare.

Basmele UE

Editata initial in Italia („Le grande fiabe d’Europa”), sub marca DeAgostini, si tiparita la noi acum de Erc Press intr-o editie hard cover, aceasta antologie de povesti restituie aspiratia unei mai vechi colectii autohtone, de care multi dintre noi isi mai amintesc cu placere: “Povesti nemuritoare”. Si acolo, si aici, antologatorii doresc sa puna laolalta cele mai indragite basme ale culturii populare universale, facand sa zburde elfi si spiridusi, zane bune si ursitoare mohorate, balauri fiorosi si printese fragile care trebuie salvate fie din ghearele capcaunului, fie din chingile unei aparente respingatoare (indeobste aceea de broasca). Zmei nu apar, pentru ca zmeii sunt specifici basmelor romanesti, iar in acest concert multinational (cu eroi din culturile italiana, franceza, rusa, finlandeza, suedeza, spaniola si germana) nu exista nici o poveste romaneasca.

“Marile povesti ale Europei”

Erc Press, Bucuresti, 2008

Micii arheologi

Pasionati de romanele lui Jules Verne si ale lui Arthur Conan Doyle, Roderick Gordon si Brian Williams si-au publicat initial romanul „Tunele”, in regie proprie. Zvonurile despre excelenta cartii au circulat insa rapid, iar volumul s-a vandut ca painea calda. Auzind despre acest fenomen, editorul lui J.K. Rowling, Barry Cunningham (despre care autoarea britanica spunea cu indreptatire: “Daca n-ar fi existat Barry, Harry Potter al meu ar zacea si acum intr-un sertar uitat sub scara”), a hotarat sa faca din “Tunele” un nou Harry Potter. Si aproape a izbutit: a fost tradusa pana acum in 38 de limbi. Cartea deruleaza povestea a doi tineri londonezi, Will si Chester, pasionati de arheologie, care pornesc prin niste galerii subpamantene in cautarea domnului Burrows, tatal lui Will. Din tunel in tunel, ajung in maruntaiele Pamantului, unde descopera o civilizatie necunoscuta. Secretul ei, bine tainuit pana acum, ar putea sa-i coste viata.

Roderick Gordon & Brian Williams

“Tunele”, Editura Corint, Bucuresti, 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/teoria-ne-omoara-2683543
2683543
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.