Prostia inteligentei

Postat la 09 septembrie 2008 40 afişări

Albert Camus spunea ca exista doua feluri de inteligenta: inteligenta inteligenta si inteligenta stupida. Aceasta din urma produce o gandire uniformizata, ale carei urme daunatoare pot fi intalnite pretutindeni.

Romanii din popor au si ei o vorba pentru acest fenomen: “unde-i minte multa e si multa prostie”. Dar poate cea mai exacta cugetare asupra problemei o produce Garabet Ibraileanu: “Un prost nu spune lucruri inteligente, in timp ce un om inteligent spune multe prostii”.

 

Belinda Cannone, o apreciata eseista si romanciera franceza contemporana (detinatoare a unui premiu al Academiei franceze), dezvolta in volumul ei “Triumful prostiei” aceste intuitii punctuale, in­cer­cand nu sa incrimineze prostia, ci sa ne arate cate prostii poate naste creierul unui om pe care cei din jurul sau il considera luminat. Purtandu-ne, in cele 36 de capitole ale volumului sau (al carui model stilistic declarat este “Nepotul lui Rameau”, de Diderot), prin categorii precum dragostea, politica, economia, arta, morala, scoala, limbajul, dorinta sau fericirea, autoarea analizeaza mecanismele prostiei tocmai pe taramul inteligentei si ne pune in fata concluziei ca nu exista nimic mai surprinzator decat acest aparent paradoxal concept de “prostie a desteptaciunii”.

 

“Nu exista aproape niciun gand important pe care prostia sa nu stie sa-l foloseasca deindata” (nu degeaba volumul ei se numeste, in original, “La bétise s’améliore” - prostia se amelioreaza”). Personajele acestui eseu (naratorul, prietenul sau Gulliver si logodnica celui dintai, Clara) abordeaza, intr-o discutie plina de ramificatii surprinzatoare, toate aceste vicii ale inteligentei, straduindu-se sa identifice si sa clasifice toate acele forme de conformism care conduc la pietrificarea gandirii, la diminuarea si sterilizarea ideilor, la deductii grabite, la conexiuni anapoda, la confuzie.

Belinda Cannone - “Triumful prostiei”,

Editura Nemira, Bucuresti, 2008

 

 


Noutati

 

Patru destine

Actiunea romanului debuteaza imediat dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si urca in timp, deruland invers filmul evenimentelor, pana in momentul cumplitului Blitzkrieg, restituind atmosfera de angoasa a Londrei din anii ‘40. Viata cotidiana a perioadei este perceputa prin experientele a patru londonezi, care incearca, fiecare in felul sau, sa renasca dupa experienta traumatizanta a razboiului. Kay rataceste prin oras imbracata in straie barbatesti: ce a pierdut oare aceasta femeie care a salvat vietile atator compatrioti? O intalnim si pe Helen, o tanara rezervata si geloasa, bantuita de amintirea relatiei sale interzise cu Julia, si asistam la zbaterile lui Viv, o femeie blanda, care nu reuseste sa-si paraseasca amantul.

Sarah Waters - “Veghea”,

Editura Polirom, Iasi, 2008

 

 

Copilul-medicament

Anna este ceea se poate numi un “copil-medicament”. La varsta de treisprezece ani, ea a indurat deja numeroase interventii chirurgicale, astfel incat sora ei, Kate, sa poata infrunta leucemia care o doboara. Anna stie ca fost conceputa doar ca sa fie genetic compatibila cu Kate si isi indura soarta cu un stoicism amar. Atunci insa cand trebuie sa-i doneze un rinichi surorii sale, care trecea prin cel mai greu stadiu al bolii sale de pana atunci, adolescenta gaseste puterea sa refuze, fiind hotarata sa lupte pana la capat pentru a-si face auzita propria tragedie. Dand glas unor reflectii privind, pe rand, bioetica, raul existential din timpul adolescentei, orbirea materna sau rolul justitiei, autoarea (un star al literaturii americane a momentului, tradusa pana in prezent in circa 20 de limbi) supune judecatii cititorului raspunsul la intrebarea: tot ce este drept este oare si moral?

Jodi Picoult - “O viata de rezerva”,

Editura RAO, Bucuresti, 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/prostia-inteligentei-3161691
3161691
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.