O mie de picturi si inca una

Postat la 13 ianuarie 2009 45 afişări

In ciuda crizei, arta suscita in continuare interes si dezvolta o piata care cunoaste, impotriva curentului general, o remarcabila efervescenta.

Casele de licitatie de la Hotel Drouot, Sotheby’s sau Christie’s sfideaza naruirile de pe Wall Street, iar la Bucuresti, o noua casa de licitatie, Artmark, a vandut pe 11 decembrie, in doar doua ore, piese in valoare de 600.000 de dolari. La vreme de criza, arta ramane un reper (André Malraux: „Sensul artei este acela de a incerca sa redea oamenilor constiinta importantei lor, cea pe care adesea o ignora”), o alinare (Claude Debussy: „Arta este cea mai frumoasa dintre minciuni”), o adiere de speranta (Dostoievski: „Frumusetea va salva lumea”) sau un prilej de delectare (Brancusi: „Nu cred in suferinta creatoare. Misiunea artei este sa nasca bucurie”). „1001 de picturi de vazut intr-o viata”, albumul editat de RAO chiar asta face: ne ajuta sa revizitam arta plastica universala intr-un superb racursi. Este o excursie intr-o lume cu vechime milenara, dar care continua sa ramana vie. Fara sa fie un tratat de istorie a artei, ci o selectie generoasa (si nederanjant eclectica) din ceea ce pictura lumii a produs mai frumos in cursul istoriei sale, acest festin vizual porneste de la picturile murale egiptene, strabate arta Bizantului, pe cea medievala si gotica, Renasterea, clasicismul, barocul, realismul, simbolismul si expresionismul, ajungand pana in zilele noastre, la Francis Bacon, Andy Warhol sau Takashi Murakami. In cele aproape 1.000 de pagini contemplam 1.001 de stop-cadre - reproduceri color de mare acuratete - din filmul artei universale, fiecare beneficiind de cate un comentariu aplicat. De ce aceste tablouri si nu altele? De ce o mie si nu o suta? Explicatia, profunda, dar si cu o vibratie de umor, ne este oferita de prefatatorul volumului, Geoff Dyer: „Sunt atat de enervante acele topuri gen cele mai bune cinci romane... E ridicol: daca vreodata te vei afla in situatia in care optiunile tale sa fie atat de reduse, atunci cel mai probabil nu vei avea nicio optiune. (...) Dar cand dimensiunile topului au crescut la 1.001 de picturi, ideea devine ceva mai rezonabila”.

 

Stephen Farthing (coordonator) - “1001 de picturi de privit Intr-o viata”,

Editura RAO, Bucuresti, 2008

 


Noutati

 

Cautarile domnului Jose

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/o-mie-de-picturi-si-inca-una-3743373
3743373
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.