O meserie de viitor: A.E.

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 21 octombrie 2010 43 afişări

A.E. este prescurtarea (pana nu demult, confidentiala) pentru un post pe care nu il veti gasi in niciun nomenclator de profil, si anume acela de Asasin Economic.

John Perkins a prestat aceasta slujba cu succes, ani la rand, dupa care, manat de remuscari si iremediabil marcat de evenimentele din 11 septembrie 2001, a hotarat sa dea totul la iveala. A iesit aceasta carte-bomba, care a rasturnat multe dintre credintele naive in generozitatea Fratelui mai mare american. "Noi, asasinii economici, suntem un grup de elita, alcatuit din femei si barbati care utilizeaza organizatiile financiare internationale pentru a crea conditiile in masura sa determine aservirea celorlalte natiuni corporatocratiei aflate in fruntea celor mai mari corporatii, guverne si banci." Interesant, dar cam abstract.

Ce urmeaza, insa, e de natura sa dea vertijuri cititorului onest: "Asemenea echivalentilor nostri din Mafie, si noi, asasinii economici, facem tot felul de favoruri. Acestea iau forma imprumuturilor pentru dezvoltarea infrastructurilor - centrale electrice, autostrazi, porturi, aeroporturi sau parcuri industriale. O conditie a acordarii acestor imprumuturi este ca numai companiile de constructii si inginerie tehnologica din tara noastra sa se ocupe de respectivele proiecte". Si corolarul: "In esenta, cea mai mare din bani nu paraseste niciodata SUA, fiind transferati din conturile de la Washington catre firme din New York, Houston sau San Francisco". Un A.E. de succes este acela care reuseste sa manipuleze institutiile unui stat astfel incat imprumuturile contractate de acesta sa fie uriase. Atat de mari incat, dupa cativa ani, debitorul sa ajunga in imposibilitatea de a le mai plati.

Desi statul debitor ramane in continuare dator in bani, pentru amanarea platii va fi silit sa acorde (dupa modelul presiunilor mafiote) inlesniri si avantaje ("control asupra voturilor ONU, instalarea de baze militare sau accesul la resurse pretioase"). Poti crede, vazand enormitatea proiectului si lipsa de scrupule a executantilor lui, ca te afli in fata unei fictiuni. Din pacate, John Perkins chiar a participat la unele dintre cele mai dramatice momente ale istoriei contemporane, incepand cu caderea sahului Iranului si terminand cu invazia Irakului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
criminalitate,
economie,
mafie,
banci,
SUA,
John Perkins
/arta-si-societate/carte/o-meserie-de-viitor-a-e-7482210
7482210
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.