Mancatorii de ciocolata

Postat la 24 iunie 2008 31 afişări

Volumul publicat recent de editura Runa este plin de vesti cat se poate de tonice pentru uriasa masa a devoratorilor de ciocolata.

Autorii sunt niste personaje cat se poate de credibile (John Ashton este medic, doctor in stiinte, conferentiar la catedra de tehnologie alimentara a Universitatii din Newcastle; Suzy Ashton, nora sa, este specialista in probleme de nutritie).

Pornind de la ideea ca multa lume se simte vinovata atunci cand cedeaza ispitei de a consuma ciocolata, cei doi medici proclama ca de fapt ciocolata este cat se poate de sanatoasa.

Intre argumente, cantitatea mare de antioxidanti cu efect anticancerigen si prezenta feniletilaminei (FEA), o substanta fitochimica din grupa endorfinelor, cu efect antidepresiv, stimulativ asupra creierului.

Autorii sustin ca ravnitul produs are un rol pozitiv in mentinerea sanatatii cardiovasculare si ca virtutile sale sunt in multe privinte comparabile cu cele ale alimentelor considerate sanatoase de la micul dejun, de genul cerealelor integrale. Inainte de a scoate insa ciocolata de pe raftul cu alimente interzise, suntem avertizati ca nu toate sortimentele de ciocolata sunt benefice pentru toata lumea: unele sunt neutre pentru sanatate, iar altele sunt nepotrivite pentru anumite persoane. Pentru care anume - aflati raspunsul din carte.

John Aston, Suzy Ashton – “O ciocolata pe zi te scapa de doctorii”,

Grupul editorial Corint, Bucuresti, 2008

 

Noutati

O Infrangere cat o victorie

Insurectia de la Varsovia din august 1944 a ocazionat cea mai mare batalie pe care a dat-o armata poloneza in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial: zece mii de insurgenti au murit si alti sapte mii au fost dati disparuti. In tabara inamica au fost ucisi tot zece mii de soldati, au fost distruse 300 de tancuri si numeroase tunuri si masini blindate. Batalia pentru Varsovia a durat 63 de zile si a fost considerata unul dintre cele mai sangeroase momente ale razboiului. Cu toate acestea, Stalin a condamnat insurectia ca pe o aventura criminala, in vreme ce aliatii occidentali ai Poloniei au apreciat ca nu le pot fi de ajutor polonezilor. Chiar daca nu si-a atins nici scopurile militare, nici pe cele politice, insurectia a ramas, pentru generatii intregi de polonezi, un simbol al curajului national. Norman Davies, un istoric britanic indragostit de Polonia, a reconstituit evenimentele si a scos la lumina intreaga suita de elemente subterane care au stat la baza lor.

Norman Davies – Varsovia, Insurectia din 1944,

Editura RAO, Bucuresti, 2008

 

Umbra lui Poe. La Baltimore

Matthew Pearl, autorul faimosului „Club Dante”, pare sa-si fi gasit definitiv vocatia: thriller-ul intelectual. „Umbra lui Poe”, ultimul sau roman tradus la editura Humanitas Fiction, merge tot in albia aventurii culturale, cu mistere livresti. Povestea este spusa din perspectiva unui oarecare Quentin Clark, un personaj indragostit de Edgar Allan Poe si de opera lui. Dupa ce a asistat la funeraliile saracacioase din data de 7 octombrie 1849, isi face o datorie personala din a afla cat mai mult despre evenimentele care au condus la moartea idolului sau. Ca sa rezolve enigmele, tanarul domn Clark il cauta pe „adevaratul C. Auguste Dupin”, detectivul literar al lui Poe, cel care a dat de capat „Crimelor din Rue Morgue”. Personajul principal strange informatii privind cariera de scriitor si de editor de reviste literare a lui Poe (la Baltimore, Richmond sau Philadelphia), afla detalii despre amorurile lui, dar pe masura ce ancheta inainteaza, viata investigatorului este serios afectata, iar ceea ce parea un joc intelectual devine o tragedie in toata regula.

Matthew Pearl – Umbra lui Poe,

Editura Humanitas Fiction, Bucuresti, 2008

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/mancatorii-de-ciocolata-2736631
2736631
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.