Logica lebedei negre

Postat la 27 ianuarie 2009 410 afişări

Libanezo-american, fost trader bursier la Chicago, filosof si scriitor, Taleb este, incepand din 2007 (anul aparitiei cartii sale „Lebada neagra”), unul dintre cei mai cititi eseisti ai planetei, tradus in peste 25 de limbi si cu 500.000 de exemplare vandute doar in SUA.

Ce este, de fapt, faimoasa domniei sale „lebada neagra”? Un concept profund si complex, care s-a nascut pornind de la o constatare cat se poate de simpla. Inainte de a descoperi Australia, oamenii din Lumea Veche erau convinsi ca toate lebedele sunt albe. Sensul acestei povesti este constatarea fragilitatii cunoasterii noastre. Nu este nevoie decat de o singura „lebada neagra” (precum cea descoperita in Australia) pentru ca tot acest edificiu de convingeri sa se naruie. Ceea ce autorul numeste „lebada neagra” este, de acum, un eveniment care are trei atribute: este un caz izolat, aflat dincolo de taramul asteptarilor obisnuite, are un impact deosebit si in al treilea rand, faptul ca gasim explicatii pentru aparitia sa dupa ce acest lucru s-a intamplat, facandu-l explicabil si predictibil.

 

Taleb considera ca un numar mic de „lebede negre” explica aproape orice in lumea noastra, de la succesul ideilor si al religiilor pana la dinamica evenimentelor istorice si ale vietii noastre personale. Logica lebedei negre face in asa fel incat ceea ce nu stim sa fie mult mai relevant decat ceea ce stim. „Ganditi-va la atacul terorist din 11 septembrie 2001. Daca riscul ar fi fost posibil de imaginat in 10 septembrie, atacul n-ar mai fi avut loc” - pentru ca masinaria noastra de evitat riscurile este construita exclusiv pornind de la niste evenimente care se repeta. Ceea ce natura umana refuza sa imagineze sfarseste insa prin a se intampla, iar socul este cu atat mai important cu cat suntem orbiti de previziunile noastre eronate asupra viitorului.

 

In cele 400 de pagini ale cartii, Taleb combina anecdote personale, povesti erudite, denuntari ale imposturii (caii de bataie sunt, in acest caz, economistii si ziaristii) si elogii ale geniului prospectiv (Umberto Eco, B. Mandelbrot, Karl Popper).

 

Nassim Nicholas Taleb - “Lebada neagra”,

Editura Curtea veche, Bucuresti, 2008

 

 


Noutati

  

Magie ojibwe

Descendenta a unei familii de indieni ojibwe, Louise Erdrich s-a nascut in 1954 in localitatea Little Falls din Minnesota si actualmente traieste in Minneapolis, unde este proprietara unei librarii. Majoritatea romanelor sale reinvie lumea incar­cata de datini bizare si de miracole a indienilor din nordul Statelor Unite, intr-o fresca ampla, asemanatoare in multe privinte universului magic al scriitorilor latino-americani. „Scopul meu este intotdeauna acelasi, nu sa fac etnografie, ci sa descopar fabulosul ascuns sub crusta realului”, declara autoarea. „Toba pictata” dezvolta doua din obsesiile majore ale scriitoarei; puterea pe care mortii o exercita asupra celor vii si influenta coplesitoare a muzicii asupra spiritului. Eroina romanului, Faye Travers, care se ocupa de problemele legale de succesiune, este insarcinata sa evalueze proprietatea unei familii din New Hampshire. Aici descopera o colectie de obiecte provenind dintr-o rezervatie indiana si, printre acestea, o toba decorata cu perle, pe care sunt reprezentate imaginile unei tinere, a unui lup si a unei cruci. Intrigata, Faye va fura toba si ii va descoperi puterile magice.

 

Louise Erdrich - “Toba pictata”,

Editura RAO, Bucuresti, 2008

 

 

Memoriile unei loaze

Pentru acest roman-eseu, Daniel Pennac a primit in 2007 premiul Renaudot, una dintre cele mai prestigioase distinctii literare din Franta. Posibila continuare a mai vechiului „Ca un roman” (1992), care elogiaza experienta lecturii si faptul ca aceasta poate prelungi viata, „Necazuri cu scoala” abordeaza, cu acelasi umor fin, scoala si problemele invatarii. Perspectiva este cea a scolarului, insa nu a celui eminent, ci a loazei. Iar Daniel Pennac, inainte de a fi fost profesor, s-a multumit sa fie, pe bancile scolii, „un cancre”, o loaza, un chiulangiu, cu rezultate submediocre. Descriind sub toate unghiurile acest aspect autobiografic, autorul studiaza problema „loazei” din mentalul popular, straduin-du-se sa-i recupereze caracteristicile nobile si sa-i restituie povara de angoasa si de suferinta, amestecand nostalgia cu ironia, reflectii asupra pedagogiei, asupra rolului familiei, dar si al mass-media.

 

Daniel Pennac - “Necazuri cu scoala”,

Editura Polirom, Iasi, 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/logica-lebedei-negre-3812677
3812677
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.