Istoria fara morala

Postat la 13 mai 2008 19 afişări

Fie ca il privim ca pe un roman politist cu subiect istoric sau ca pe o fictiune politica, „Pacea lui Hitler”, ultimul volum semnat de Philip Kerr, este o opera nelinistitoare.

Inchipuiti-va ca ii vedeti pe Roosevelt, pe Stalin si pe Churchill intalnin¬¬du-se la Teheran in 1943 ca sa negocieze pacea. Imaginati-va ca toate solutiile reale ale deznodamantului din cel de-al Doilea Razboi Mondial sunt altele decat le stiati din paginile manualelor de istorie. Trecutul si, odata cu el, si prezentul si-au schimbat cursul gratie talentului fictional al lui Kerr si datorita abundentei elementelor documentare, abil strecurate printre povesti inventate.

Contextul istoric este familiar scriitorului (succesul de care se bucura numele sau este legat de trilogia „Berlin Noir”, aparuta la noi sub sigla editurii Polirom si care descrie in termeni de thriller atmosfera Germaniei hitleriste) si, de aceea, atmosfera anilor ’40 ai veacului trecut este recompusa cu acuratete.

Personaj esential in cadrul intrigii, filosoful Willard Mayer, evreu american cu simpatii comuniste, ajunge sa devina spionul lui Roosevelt. Chemat in Biroul Oval si solicitat initial sa ancheteze crima armatelor sovietice de la Katyn, Meyer se vede aruncat in groapa cu lei, obligat sa dejoace comploturi si sa-i demaste pe tradatorii infiltrati la cel mai inalt nivel al statelor beligerante. In cele din urma, si el si cititorii vor realiza ca notiunea de tradare este cat se poate de relativa si ca toate conspiratiile la care asista sunt, poate, mai putin periculoase pentru viitorul planetei decat calculele cinice ale inaltei diplomatii.

Suntem invitati sa impartasim cele mai intime ganduri (de fapt calcule murdare) ale lui Roosevelt, Stalin, Beria, Himmler, Ribbentrop, Bormann, fara a-i ocoli pe inspaimantatorul sef al spionajului nazist, Walter Schellenberg si pe marele sau rival, amiralul Wilhelm Canaris. Iar orice forma de pace nu este, pana la urma, decat o pace à la Hitler, o pace pentru prosti.

Philip Kerr - „Pacea lui Hitler”, Editura Leda,

Grupul editorial Corint, Bucuresti, 2008


Noutati

Sangele lui Iisus

Iisus n-a hranit niciodata atatea fantasme ca in epoca noastra, in care anumite persoane ar vrea sa inlocuiasca impartasania prin clonare. Ce realitate se ascunde insa indaratul acestor fantasme? Este adevarat ca acelasi sange impregneaza relicvele Patimilor (Giulgiul din Torino, Lintoliul din Oviedo, Tunica din Argenteuil)? Daca sunt autentice, cum se explica incredibila forma de conservare a globulelor rosii si albe pe care le-au descoperit biologii? ADN-ul atribuit lui Iisus poate fi exploatabil? Jimmy Wood este clona lui Iisus, a carei “nastere”, in laborator, a fost comandata de presedintele SUA. Redescoperit la varsta de 32 de ani, dupa ce i se pierduse urma, Jimmy este acum ingrijitor de piscine si afla, stupefiat, de la reprezentantii Casei Albe, ca este o replica a Mantuitorului si cade prada deznadejdii, pentru ca toata existenta lui, linistita si lipsita de probleme majore, este perturbata.

Didier van Cauwelaert - „Evanghelia dupa Jimmy”, Editura

Humanitas Fiction, Bucuresti, 2008

Orasul zeilor

Roman fantasy, plin nu doar de mister si de personaje aureolate de puteri magice, ci si de intrigi politice, conflicte religioase si lupte sociale, „Elantris” - volumul de debut al lui Brandon Sanderson - are drept scena un oras, capitala tinutului Arelon, care si-a trait candva epoca de glorie. Cu zece ani in urma, in raport de momentul cand incepe actiunea, „Elantris stralucea ca un imens foc argintiu, vizibil de la mare distanta”, iar locuitorii cetatii aveau calitati divine (dupa orice ranire trupurile li se vindecau in graba si puteau infaptui actiuni miraculoase cu o simpla miscare din mana). Prin¬¬tr-un inexplicabil fenomen, elantrienii incepusera acum sa degenereze: ajunsesera niste suflete torturate, iar capacitatea de a fi nemuritori se transformase in neputinta de a muri.

Brandon Sanderson - „Elantris”, Editura Tritonic,

Bucuresti 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii,
publicatii
/arta-si-societate/carte/istoria-fara-morala-2632095
2632095
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.