(H)arta conversatiei

Postat la 24 februarie 2009 6 afişări

Intelectual subtire, cu lecturi vaste si studii anglistice si filozofice la Universitatea din Hamburg, intersectate ulterior cu o cariera jurnalistica (intre alte publicatii, la Der Spiegel), Hannes Stein ne amuza din nou cu un al doilea „Mic tratat pentru intelectuali agasati”.

Dedicat cu precadere celor care au vocatie de invingatori in turnirurile verbale, volumul este un ghid de conversatie ce are drept scop stabilirea unor canoane clare despre cum si despre ce se poate vorbi in public, avand in vedere cele doua motive pentru care, in opinia autorului, ne lansam intr-o discutie: 1. pentru a obtine ceva si 2. pentru a avea dreptate. Hannes Stein ordoneaza opiniile ce pot fi adoptate despre orice subiect din lume, potrivit unei harti tematice cu cele cinci mari subiecte de interes ale speciei umane: cultura, economia, politica, religia si sexul. In cadrul fiecarei teme exista o mare varietate de subiecte concrete, tratate in felul urmator: pe o pagina este expusa o opinie, pe pagina alaturata este infatisat punctul de vedere opus.Cu hazul lui caracteristic, Hannes Stein ne propune sa folosim cartea sa in cadrul unor posibile conversatii, intocmai ca in faimosul banc cu nebuni (ca sa nu se mai oboseasca povestind, pacientii unui ospiciu inventariaza bancurile pe care le stiu, le pun un numar, rostesc numarul in gura mare si apoi se pun pe ras). Ca sa ne simplificam existenta, putem si noi, la o discutie mondena, sa rostim numarul paginii din cartea lui Stein ce contine opinia pe care o imbratisam. Trebuie remarcata logica stralucita a discursului din fiecare articol si temeinicia argumentelor. Daca la pagina 40, bunaoara, aflati ca Beatles sunt cei mai tari, la pagina 42, cu argumente-beton, descoperiti ca formatia numarul unu a lumii se numeste Rolling Stones. La pagina 44 veti intalni toate motivele, inclusiv medicale, pentru care e bine sa mancati carne, iar dupa numai doua pagini, surpriza, toate argumentele, inclusiv medicale, pentru care e musai sa deveniti vegetarieni.  

 

Hannes Stein - “Cum sa ai intotdeauna dreptate”,

Editura Nemira, Bucuresti, 2008

 

 


Noutati

 

Secretul lui Hannah

 

Roman de succes, tradus in 40 de tari si distins cu numeroase premii literare, „Cititorul” a fost recent ecranizat de Stephen Daldry, intr-o pelicula care i-a adus pe Ralph Fiennes si pe Kate Winslet in rolurile principale si a obtinut cinci nominalizari la Oscar. Michael este un adolescent de 15 ani care cunoaste din intamplare o femeie in varsta de 35 de ani, controloare de bilete pe tramvai, al carei amant devine. Timp de sase luni merge zilnic la Hannah acasa, unde este initiat in tainele dragostei, potrivit unui ritual imuabil in trei timpi: unu - el citeste diverse texte cu voce tare, doi - dus impreuna, trei - partide de amor. Pana intr-o buna zi, cand misterioasa si imprevizibila Hannah dispare fara urma. Dupa sapte ani, Michael o descopera pe fosta lui iubita in sala de tribunal, acuzata de crima, alaturi de patru alte suspecte, care o fac tap ispasitor. Fara sa-i vorbeasca, tanarul pricepe secretul incredibil al femeii.

 

Bernard Schlink - “Cititorul”,

Editura Polirom, Iasi, 2009

 

 

Numele giuvaerului

 

„Cand Nesrin, dansatoarea, a devenit faimoasa pe la curtile Europei, multe au fost povestile care se spuneau despre rubinul ce stralucea in buricul ei...” Asa isi incepe povestea Thurstan Beaumont, furnizorul de desfatari si spectacole al regelui Roger de Hauteville, la Palermo, in Sicilia secolului al XII-lea, in plina stapanire normanda, pe vremea cand se realizau splendidele moizacuri ale Capelei Palatine. Membru al Divanului de Control (care indeplinea si functia de serviciu secret regal), Thurstan se afla in centrul a numeroase intrigi si comploturi subtil intretesute, devenind simultan victima si autor a numeroase tradari. In curand, el isi da seama ca are de ales intre dragostea din copilarie pentru delicata doamna Alice (proaspat intoarsa din Tara Sfanta) si atractia irepresibila fata de senzuala Nesrin (dansatoarea invocata la inceputul cartii). Asemanat in multe privinte cu „Numele trandafirului” al lui Eco, romanul a fost nominalizat in 2006 la Man Booker Prize.

 

Barry Unsworth - “Secretul rubinului”,

Editura Leda, Bucuresti, 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii,
Hannes Stein
/arta-si-societate/carte/h-arta-conversatiei-3995858
3995858
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.