Dreptul la carteala

Postat la 15 ianuarie 2008 13 afişări

Dupa ce a scris volumul „Cum m-am lasat de gandit“, un ghid care lauda ironic creierele odihnite, neamtul-austriac Hannes Stein a publicat si bizareria subtintitulata „Mic tratat despre intelectuali agasati“, etichetata drept „o carte spre consolarea contemporanilor hartuiti“.

Cartea este o suita de eseuri spumoase, oranduite alfabetic dupa tema care le da titlul (adevar, aeroporturi, barbati, cheia Ikea, Dan Brown etc.) Toate incearca sa puna in lumina nesfarsita ipocrizie a societatii contemporane, avalansa de prejudecati si de produse de tip fast-food si mecanismele vinovate prin care epoca de azi a ajuns sa valorizeze lucrurile lipsite de valoare intrinseca. Ceea ce da nota particulara a acestei corozive satire este subtilitatea analizei si lipsa de vehementa a retoricii. Chiar daca exista o morala a fiecarei fabule in parte si desi grija pentru etica este constant prezenta, niciodata lucrurile nu sunt spuse in maniera radical mustratoare ca la predicile din amvon, iar viziunea nu este maniheista, ca la moralistii de profesie. In plus, paradoxul, ca forma de expresie a adevarului, este preferat concluziilor peremptorii. Nu degeaba Stein a fost comparat cu Swift, iar el insusi citeaza copios din Cioran, a carui dispozitie neagra afisata, ascunde, de fapt, in aceeasi ordine paradoxala, „conditia unui om fericit“.

Pentru ilustrarea tonului in raspar al cartii si a formulelor pline de seva umoristica la care recurge autorul, iata cateva fraze definitorii: „Viata nu este doar o prezumtie, ci mai mult, o prezumtie infiorator de scurta. Dar, intre timp, putem cel putin sa ne lamentam din plin“. Iata de ce, chiar si vorbind despre sine, Stein nu uita sa strecoare un lamento: „Sunt un om care si-a gresit meseria intr-un mod interesant: adica sunt jurnalist“. Evident, vaicareala e de ochii lumii. Stein traieste din scris, ca si Cioran, si e cat se poate de multumit cu faptul ca interminabilul sir al cartelilor sale nu este doar o supapa pentru un spirit supraincarcat cu abuzurile la care il supune societatea, ci si o inteleapta si delectanta metoda de a-si castiga traiul. Cu atat mai mult cu cat registrul ambiguu in care descifreaza mizeriile lumii contemporane ii si asigura impunitatea atunci cand este (si este adesea) incorect politic.

Hannes Stein, „Enciclopedia lucrurilor care ma sacaie zilnic“,

Editura Nemira, Bucuresti, 2007


Noutati

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii,
editura
/arta-si-societate/carte/dreptul-la-carteala-2336234
2336234
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.