Departe pe mare

Postat la 30 august 2009 498 afişări

La un an si jumatate de cand a vandut Happy Tour, Nicolae Demetriade face afaceri la o zecime din valoarea celor ale fostei sale companii. “E mai liniste asa”, spune omul de afaceri, care se uita insa cu jind la ce oportunitati se deschid acum pe piata turismului de business.

Nicolae Demetriade merge la serviciu tot pe strada dr. Felix si este vecin cu fostul sau birou din sediul Happy Tour, unde a lucrat zece ani. Si-a construit o cladire de birouri, in care a investit putin peste un milion de euro, pe spatiul fostei parcari a agentiei, al carei sediu ii apartine de asemenea. Investitia in imobiliare a fost una dintre directiile de business pe care s-a concentrat omul de afaceri dupa vanzarea Happy Tour (care a avut loc in decembrie 2007, in cadrul unei tranzactii prin care fondul spaniol de investitii GED a platit aproximativ 10 milioane de euro pentru agentia numarul 1 de pe piata de turism, cu afaceri de 48 de milioane de euro anul trecut).

Cealalta directie pe care s-a concentrat Demetriade este legata tot de turism. Prin contractul de vanzare a Happy, a promis ca nu va face concurenta noilor proprietari pe piata de turism de business sau de ticketing; iar oficialii GED au fost de acord ca nu sunt pusi in pericol in niciun fel de World Travel, agentia infiintata de Carmen Demetriade, sotia omului de afaceri, in urma cu cativa ani. Afacerile World Travel se concentreaza in zona de reprezentare a doua companii aeriene, Emirates si Scandinavian Airlines, dar si a Royal Carribean, una dintre cele mai mari companii de croaziere din lume, ale carei pachete le vinde in special catre agentii de turism revanzatoare si mai putin catre clienti finali. Agentia care grupeaza aceste reprezentante nu este acreditata IATA, asadar nu face ticketing si nu se intersecteaza cu turismul de business, care a ramas specializarea Happy.

Asta desi, dupa cum spune acum Demetriade, “momentul acesta este fabulos pentru piata de turism de business, acum se pot castiga foarte multe contracte noi”. Momentul este intr-adevar bun pentru ca piata de turism se restrange, iar multe dintre agentiile de profil rezista cu greu unor bugete de calatorii din ce in ce mai reduse din partea clientilor. Insa Nicolae Demetriade prefera nici sa nu se mai uite la aceste aspecte; acum e mai preocupat de educarea pietei in ceea ce priveste vanzarea si conceptul de croaziere. Nicolae Demetriade se pregatise de demult pentru vanzarea de croaziere, care erau unele dintre cele mai vandute vacante leisure ale Happy Tour. Vacantele de placere reprezentau mai putin de un sfert din activitatea agentiei, profilata pe turism de business. Multi dintre clientii leisure ai Happy erau aceiasi clienti business, care apelau la o agentie cunoscuta pentru a-si planifica si vacantele personale, pentru care alocau un buget peste media pietei.

Acesta este de fapt primul lucru despre care vorbeste Demetriade cand este intrebat despre piata de croaziere: ca nu este neaparat o piata de lux: “Este doar o imagine care s-a creat din filme despre croaziere, ca sunt o piata mica si foarte scumpa, dar nu este asa: sunt o piata mare, care se uita cu multa atentie catre clientul mass-market, iar pretul mediu pentru o croaziera este de 1.200 de euro, dar sunt si cabine de 500 de euro, si cabine de 5.000 de euro”. Demetriade admite insa ca piata de croaziere este la inceput in Romania, dar este multumit ca, atat cat se vinde, vinde World Travel. Agentia este agent exclusiv al Royal Carribean in Romania, Royal Carribean fiind si singura companie organizatorare de croaziere care s-a uitat pana acum la Romania. Se mai vand si croaziere Carnival sau Mediterranean Cruises in Romania, dar ele reprezinta mai putin de 5% din piata, dupa cum arata datele ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania).

Asadar, piata de croaziere din Romania de anul trecut a fost aproape egala cu cele 600 de cabine (de obicei cu dubla ocupare, asadar aproximativ 1.200 de pachete turistice) pe care le-a vandut World Travel. Anul trecut, numarul cabinelor vandute a fost influentat insa si de piata de incentives (excursii organizate de companii pentru angajati si colaboratori), World Travel vanzand doua astfel de pachete, a cate 100 de persoane fiecare. Desi nu vrea sa dezvaluie numele companiilor care au cumparat cele doua pachete, Demetriade spune ca in cazul uneia dintre ele a fost vorba de o companie din domeniul cimentului. Pentru anul acesta, Demetriade estimeaza ca va vinde 700 de cabine - asadar in crestere fata de anul trecut, si asta desi nu a mai vandut niciun pachet pentru 100 de persoane. “Fata de ceea ce se intampla pe piata de turism in general, suntem intr-un con de lumina si cred ca explicatia sta exact in intelegerea pietei de croaziere si a faptului ca aceasta piata se dezvolta cel mai bine exponential: 75% dintre clientii care au fost o data intr-o croaziera au revenit nu numai a doua, ci chiar si a treia oara si de obicei au adus si prieteni sau ne-au recomandat”, explica Demetriade.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
croaziera,
mare,
agentie,
concediu,
strainatate
/analize/turism/departe-pe-mare-4733583
4733583
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.