Cand concediul e un lux

Postat la 10 noiembrie 2009 51 afişări

Mai putin de trei sferturi dintre romani au mers anul acesta in concediu, iar precautia este cuvantul de ordine: tot mai multi aleg sa renunte la vacante sau sa scada bugetele dedicate acestora.

Efervescenta cheltuielilor din anii trecuti, cand clientii bancilor se imprumutau ca sa mearga in concedii, a apus. Dimpotriva, acum accentul se pune mai degraba pe reducerea cheltuielilor. Asa se face ca doar 57% dintre romanii din mediul urban au ales sa mearga in concediu in aceasta vara, dupa cum arata un studiu realizat de compania de cercetare de piata 360insights.

Acestora li se adauga un procent de 18% care au declarat ca intentionau sa mearga in concediu, insa mai tarziu, in lunile de toamna. "Majoritatea aleg sa calatoreasca in tara, paleta de destinatii nefiind foarte variata", declara Manuela Danila, project manager Omnibus la 360insights. Dintre cei care au mers in concediu, sapte din zece au ales sa il petreaca in Romania, iar destinatiile preferate de cei ce au trecut granitele au fost Grecia, Italia, Bulgaria, Turcia sau Spania. "Si pe termen scurt, cred ca in perioada sarbatorilor de iarna un numar mare de turisti va ramane anul acesta in tara - mai multi decat in alti ani", considera Sorin Stoica, CEO al agentiei de turism Eturia.

Stoica e de parere ca, in anii urmatori, datorita si campaniilor TV de promovare a Romaniei, turistii vor fi atrasi sa vina inclusiv in zone neexplorate pana acum. Deocamdata insa, "in continuare, litoralul Marii Negre ramane cel mai solicitat", declara Radu Morariu, director general adjunct al Eximtur Cluj-Napoca, una dintre cele mai mari agentii de turism de pe piata. El adauga insa ca a crescut in ultima perioada interesul pentru zonele rurale, Bucovina, Bran-Rucar-Moeciu, Praid si Maramures.

Dovada a comportamentului mai precaut in privinta cheltuielilor de acest fel este faptul ca bugetele s-au diminuat in mare masura mai mult decat a scazut numarul de clienti, spune Morariu. "Sunt preferate concedii mai scurte, destinatii mai apropiate si mai putin costisitoare, mai ales sub aspectul cheltuielilor cu transportul", mai spune reprezentantul Eximtur. De altfel, si incasarile agentiei se plaseaza sub cele de anul trecut, cifra de afaceri previzionata pentru anul in curs plasandu-se la circa 32 de milioane de euro, in scadere cu 8 milioane fata de rezultatele din 2008.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/turism/cand-concediul-e-un-lux-5086909
5086909
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.