De ce se vor scumpi masinile in 2010

Postat la 08 februarie 2010 29 afişări

Sa cresti preturile si sa vinzi mai mult, pentru a reusi sa treci cu bine de criza. Pare contrar legilor economiei, dar aceasta va fi lectia pe care dealerii auto vor trebui sa o invete anul acesta.

"Anul trecut era cu 2.000 de euro mai ieftina. Trebuia cumparat atunci, nu acum". Replica auzita recent intr-un showroom Renault viza un model Laguna, care costa in prezent 24.000 de euro, cu 2.000 de euro mai mult ca anul trecut, cand era subiectul unei promotii.

Aceasta pare a fi acum principala dilema a dealerilor auto: cum pot atrage mai multi cumparatori ca anul trecut, dar in acelasi timp sa mentina sau chiar sa creasca preturile masinilor?

Sarcina pare mai degraba imposibila, mai ales ca anul trecut, chiar si in ciuda unor campanii masive de reduceri, vanzarile s-au prabusit la 115.000 de masini, mai putin de jumatate fata de anul precedent. Iar de anul acesta a aparut un nou "inamic", taxa de poluare, care si in cazul unor masini mai accesibile poate ajunge la peste 1.000 de euro.

"Din ianuarie 2009, pentru masinile Euro 4 si motoare cu capacitate mai mica de doi litri nu a existat o taxa de poluare, dar din 2010 aceasta a revenit si a crescut costul de achizitie al unei masini", crede Masahiro Ikeda, vicepresedintele Honda Trading.

Mai mult, potentialii clienti sunt acum dornici de targuiala, spre deosebire de anii 2007 sau 2008 cand acceptau aproape orice pret pentru o masina, atata vreme cat le era livrata imediat. "Saptamana trecuta a venit in showroom un client care ne-a cerut din start un discount de 20%. Pana la urma am inchis tranzatia cu un discount de 7% si a preferat sa cumpere de la noi, decat sa se duca in Germania (asa cum au facut foarte multi romani anul trecut, atrasi de preturile mai reduse - n. red.)", a spus Andrei Duica, director vanzari la Porsche Bucuresti Nord, cel mai mare dealer Volkswagen si Audi din Europa Centrala si de Est.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/transporturi/de-ce-se-vor-scumpi-masinile-in-2010-5483515
5483515
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.