Carpatair câştigă procesul cu Aeroportul din Timişoara pentru ajutorul de stat ilegal acordat maghiarilor de la Wizz Air

Autor: Razvan Muresan Postat la 19 noiembrie 2012 122 afişări

Compania aeriană Carpatair a obţinut, prin avocaţii Ţuca Zbârcea & Asociaţii, o decizie irevocabilă de anulare a ajutorului de stat acordat companiei Wizz Air de Aeroportul Internaţional Timişoara „Traian Vuia”. Soluţia a fost pronunţată de Curtea de Apel Piteşti în data de 14 noiembrie 2012.

Decizia Curţii de Apel Piteşti confirmă sentinţa anterioară a Tribunalului Timiş, prin care această instanţă a constatat caracterul de ajutor de stat ilegal al măsurii de discount global pentru aeronavele de peste 70t acordat de Aeroportul Internaţional Timişoara "Traian Vuia" .

La data de 30 august 2011, Tribunalul Timiş admisese cererea formulată de Carpatair, reprezentată de Ţuca Zbârcea & Asociaţii, anulând măsura ajutorului de stat acordat de Aeroportul Timişoara prin intermediul unor discounturi globale la taxele de aeroport de până la 85%.

"Deciziile obţinute în acest proces, pornind de la prima hotărâre favorabilă în faţa Tribunalului Timiş, reprezintă, prin argumentele referitoare la competenţa de soluţionare a acţiunii şi a modalităţii de stabilire a existenţei ajutorului de stat, o premieră în practica instanţelor române, o construcţie juridică inovatoare în materia ajutorului de stat", a precizat Ioana Hrisafi, avocatul care a asigurat reprezentarea în instanţă a Carpatair.

Soluţia Curţii de Apel Piteşti este prima decizie irevocabilă pronunţată în şirul de procese deschis de Carpatair împotriva Aeroportului Timişoara pentru anularea ajutorului de stat acordat de acesta în diverse forme.

Pentru a pronunţa această soluţie, prima instanţă reţinuse că discountul instituit prin grila de tarife nu poate fi justificat din punct de vedere economic, pe de o parte, iar pe de altă parte s-a avut în vedere faptul că reducerile semnificative la taxele de aeroport erau aplicabile unui singur operator aerian care folosea aeronave având greutatea maximă la decolare de peste 70t. Esenţial în pronunţarea soluţiei a fost faptul că măsura ajutorului de stat nu a fost notificată în prealabil Comisiei Europene şi a fost pusă în aplicare în lipsa avizului Comisiei Europene cu privire la compatibilitatea acesteia cu piaţa comună.

Trei milioane de pasageri au zburat cu Wizz Air în 2012 din România, compania operând de la Timişoara zboruri către Barcelona, Dortmund, Forli, Londra, Madrid, Milano, Paris, Roma, Valencia şi Veneţia. Timişorenii de la Carpatair operează cu aeronave de capacitate mică - de tip Fokker şi SAAB -, spre deosebire de modelele Airbus A320 ale Wizz Air, compania transportând circa jumătate de milion de pasageri anul trecut, potrivit datelor existente în piaţă. Compania aeriană Carpatair a decis anul trecut închiderea zborurilor Cluj-Timişoara, după o perioadă de 12 ani, ca urmare a conflictului cu directorul aeroportului, David Ciceo, care a acuzat piloţii companiei că au pus vieţile pasagerilor în pericol.

Urmărește Business Magazin

/analize/transporturi/carpatair-castiga-procesul-cu-aeroportul-din-timisoara-pentru-ajutorul-de-stat-ilegal-acordat-maghiarilor-de-la-wizz-air-10336684
10336684
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.