Studiu: regăsirea spiritului antreprenorial. Românii, optimişti în 2013

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 10 ianuarie 2013 85 afişări

16% dintre românii de la oraş plănuiesc să pornească o afacere în 2013, arată un studiu realizat de compania de cercetare de piaţă 360insights pentru Business Magazin. Despre anul care tocmai a început jumătate dintre orăşeni cred că va fi mai bun decât 2012, iar în plan personal aşteptările sunt chiar mai mari, pentru că 69% dintre respondenţi sunt optimişti.

Am unu din şase români plănuieşte ca anul viitor să-şi încerce norocul în afaceri. "Mai curajoşi sunt bărbaţii, precum şi adulţii de vârsta medie de 25-34 de ani", spune Manuela Dănilă, senior research executive în cadrul 360insigths. Ea adaugă şi că intenţia de a porni o afacere este mai prezentă mai cu seamă în rândul celor cu studii superioare şi venituri personale mari. Studiul mai indică faptul că, la polul opus, femeile, vârstnicii sau cei cu venituri modeste au elanuri mai reduse în ce priveşte intenţia de a porni o afacere.

La nivelul general al aşteptărilor pentru anul ce tocmai a început, oamenii se declară optimişti: jumătate dintre românii din mediul urban cred că 2013 va fi mai bun pentru întreaga ţară. Optimismul are cote chiar mai ridicate în ce priveşte aşteptările în plan personal, peste două treimi (69%) spunând că speră să le fie mai bine.

Dănilă face referire şi la un alt studiu, referitor la percepţia asupra crizei, pe care firma l-a derulat în mai multe valuri, în ultimii ani. Astfel, în 2009 românii auziseră de criză, credeau că s-a instalat şi în România, însă era totuşi departe de ei, neafectându-le universul personal; în plus, credeau că va fi un moment trecător şi afirmau cu optimism că totul se va rezolva în scurt timp.

În 2010, povesteşte reprezentanta 360insights, după ce încercaseră deja pe propria piele un val de măsuri de austeritate, românii au devenit tot mai conştienţi de amploarea fenomenului şi de faptul că efectele crizei au început să fie prezente în viaţa de zi cu zi. "Panica şi nesiguranţa au reprezentat principalul mod în care românii s-au manifestat în faţa primelor momente de cumpănă economică şi socială", adaugă Dănilă.

Un an mai târziu, în 2011, românii au acceptat faptul că recesiunea a ajuns în România, în viaţa lor cotidiană, şi au trecut de la panică la o nouă atitudine, de căutare a soluţiilor care să-i ajute să facă faţă greutăţilor, arată cercetătoarea.Iar dacă la începutul lui 2012 oamenii declarau că s-au obişnuit să "convieţuiască" cu criza, longevitatea fenomenului a făcut povara greutăţilor de zi cu zi din ce în ce mai grea, spune Manuela Dănilă, citând rezultatele studiului.

Probabil tocmai de aceea, la sfârşitul de 2012, după mai bine de patru ani de impas economic, românii îndrăznesc să prognozeze un viitor mai bun. "La prima vedere poate părea o doză de optimism pueril, însă este mai degrabă vorba de curajul de a spera, de a-şi dori ca lucrurile să revină la cursul normal", explică reprezentanta 360insights. Faptul că îşi doresc foarte mult o schimbare în bine e întărit şi de faptul că la nivel personal cei 800 de respondenţi ai studiului se aşteaptă la îmbunătăţiri mai mari decât în privinţa evoluţiei generale, la nivelul ţării şi al economiei.

Mai cu seamă în rândul celor mai tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, se regăseşte o atitudine pozitivă, deopotrivă la nivel general, cât şi în viaţa lor de zi cu zi. Pe de altă parte, punctează Dănilă, cei cu vârste mai înaintate (45-64 ani), cei cu nivel scăzut de educaţie şi cu venituri reduse au perspective personale mai pesimiste, aşteptându-se ca în ţară lucrurile să meargă mai bine, însă acest lucru să nu se reflecte în egală măsură şi în viaţa lor. La polul opus, cu cel mai ridicat nivel de încredere în forţele proprii sunt adulţii de 25-44 ani, cei cu venituri peste medie, care consideră că 2013 va fi un an al ascensiunii pe plan personal, chiar dacă pentru România au o prognoză mai puţin optimistă.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Studiu,
antreprenorial,
regăsire
/analize/studiu-regasirea-spiritului-antreprenorial-romanii-optimisti-in-2013-10448092
10448092
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.