Urmariti cotatia Erste

Postat la 05 februarie 2008 1090 afişări

Cei 6.500 de angajati ai Bancii Comerciale Romane care au decis sa schimbe titlurile BCR cu actiuni Erste au trebuit sa astepte un an de zile ca sa poata vinde - din noiembrie 2007 la bursele din Viena si Praga, iar din 14 februarie si la Bucuresti. A meritat asteptarea?

Strategia austriecilor de preluare a unei companii este achizitionarea unui pachet de actiuni cat mai mare si listarea pe piata de capital doar a bancii-mama. „Noi incercam sa cumparam pachetele minoritare de actiuni la toate companiile pe care le detinem. Si la Ceska Bank (banca din Cehia detinuta de Erste - n. red.) am facut acelasi lucru si am delistat compania in momentul in care am ajuns la un pachet de actiuni de peste 90%“, a declarat Arjen Janmaat, senior manager pentru strategie de grup la Erste Bank. In consecinta, imediat dupa preluarea BCR, austriecii au lansat o oferta de cumparare a actiunilor detinute de salariatii bancii.

Oferta adresata celor aproximativ 12.000 de mici actionari ai BCR includea un pret de 6,5 euro pe actiune in cazul in care se dorea plata cu bani gheata a titlurilor. Totodata se putea opta pentru schimbarea titlurilor BCR in actiuni Erste, la un raport de 6 la 1, cu posibilitatea vanzarii imediate a 50% din actiunile noi obtinute la pretul de 45,9 euro. Restul actiunilor erau blocate pentru un an in portofoliile actionarilor, perioada care a expirat in noiembrie anul trecut.

Mai mult de jumatate din totalul actionarilor au acceptat oferta de schimbare a titlurilor BCR cu cele ale Erste, o treime dintre acestea fiind revandute catre banca austriaca la pretul de 45,9 euro. Aproximativ o treime din totalul salariatilor au preferat varianta banilor pentru toate actiunile, la pretul de 6,5 euro pentru un titlu (adica 39 euro pentru o actiune Erste) si doar cativa au refuzat oferta. Dupa incheierea perioadei de subscriere, actionarul principal a ajuns la un pachet de 69,15% din actiuni, SIF-urile - la 30,12%, iar restul de circa 0,7% la actionarii mici.

Pentru angajatii BCR, oferta Erste a fost mai mult decat satisfacatoare. Pornind de la pretul la care au achizitionat actiunile in 2004, 10.350 lei vechi, adica putin peste 0,25 euro, salariatii au obtinut un randament de circa 2.500% in doi ani. Cei care au optat pentru schimbarea tilturilor in actiuni Erste si valorificarea unei parti din portofoliul rezultat au castigat chiar mai mult. In noiembrie 2006, pretul unei actiuni Erste la Bursa din Viena era de aproximativ 50 de euro, iar estimarile pentru sfarsitul lui 2007 erau de 62 de euro. Pastrarea titlurilor bancii austriece a putut duce la un castig suplimentar de peste 20%, iar angajatii care nu au avut nevoie de bani in momentul ofertei au optat pentru posibila majorare a profitului. La sfarsitul lunii aprilie 2007, actiunile Erste au atins maximul istoric de 61,5 euro/titlu la bursa vieneza, iar estimarile analistilor pareau depasite. Intre timp insa a venit criza pietelor financiare internationale, iar cotatiile Erste s-au prabusit.

„Prin listarea Erste Bank la BVB ne tinem promisiunea fata de salariati, ca vor putea tranzactiona titlurile pe care le detin dupa ce le-au schimbat pe cele ale BCR“, a declarat Arjen Janmaat. Banca austriaca, tranzactionabila deja la Viena si la Praga, se va lista la Bucuresti prin operatiunea de passporting. Adica actiunile vor putea fi transferate prin intermediul unui market maker (o societate de intermediere care este obligata sa mentina o oferta de vanzare/cumparare si sa execute ordinele investitorilor in limita de pret stabilita), iar titlurile Erste vor fi supuse reglementarilor bursei vieneze.

Pretul unei actiuni va avea ca punct de referinta cotatia de la Bursa din Viena. Diferenta va fi facuta in cea mai mare parte de cursul euro/leu, deoarece la Bucuresti titlurile se vor tranzactiona in moneda nationala. Acesta este si motivul pentru care oficialii Erste nu sunt ingrijorati de situatia de pe pietele internationale de capital, inclusiv cea autohtona. Daca ar fi fost nevoiti sa lanseze o oferta publica initiala, situatia din piata ar fi fost mult mai importanta.

Erste Bank are aproximativ 6.500 de actionari romani, majoritatea din randurile salariatilor BCR. Acestia detin circa trei milioane de actiuni, adica 1% din totalul de 316 milioane de actiuni Erste. Alaturi de investitorii institutionali, cum ar fi fondurile de pensii ce urmeaza sa intre in piata, acesti actionari sunt tinta principala a listarii la BVB. Daca vor dori sa-si vanda insa actiunile pe care le detin este o alta problema.

Actiunile bancii austriece au pierdut aproximativ 43% de la maximul de anul trecut si pana in prezent, o mare parte din scadere - 26% - fiind inregistrata de la inceputul anului. Pretul de tranzactionare a ajuns la 35 de euro pentru un titlu, nivel prognozat de Morgan Stanley cu putin timp in urma, iar vanzarea detinerilor la aceasta cotatie duce la un castig mai mic decat cel posibil prin acceptarea ofertei Erste Bank din 2006. Profitul in acest moment este redus cu 10% fata de oferta de cumparare cu bani gheata, de 39 euro pe actiune (sase titluri BCR echivalau cu un titlu Erste).

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
banci,
cotatie,
bursa,
valori,
finante
/analize/servicii-financiare/urmariti-cotatia-erste-2364479
2364479
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.