Sentimente vs. analize pe Bursa

Postat la 13 septembrie 2009 40 afişări

Evolutia bursei de anul acesta arata ca investitorii cumpara si vand actiuni dupa cum le spune inima, datele rationale din rapoartele de analiza sau indicatorii macroeconomici fiind trecuti in plan secund. Rezultatul este o piata extrem de volatila.

Tudor Chirila, solistul trupei Vama si actionar al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), afirma ca ar vrea sa isi vanda actiunile la operatorul de piata pentru ca "am un «feeling» ca acum este momentul sa le vand". Tot despre "feeling" vorbeste Adrian Rotaru, investitor in varsta de 31 de ani, explicand cum alege momentul de intrare in piata sau de achizitie a unei actiuni. Un «feeling» au avut si investitorii care s-au napustit asupra actiunilor SIF-urilor saptamana trecuta, cand a aparut stirea ca sefii SIF-urilor au fost invitati la Senat pentru a discuta cu reprezentantii Comisiei de Buget-Finante pe tema proiectului de lege privind eliminarea pragului de detinere. De la un plus de 5%, in preajma inceperii intalnirii, aprecierea indicelui BET-FI a coborat pana la 3% in inchiderea sedintei din 9 septembrie.

In al doilea an de criza si primul de recesiune, asteptarile si emotiile provocate investitorilor de un eveniment, zvon, informatie sau stire au ajuns sa faca regulile jocului pe Bursa, in detrimentul rapoartelor de evaluare si analiza. Mai exact, intalnirea de miercurea trecuta dintre oficialii SIF-urilor si cei ai Senatului a crescut ritmul cardiac al investitorilor si i-a facut sa cumpere, chiar daca, in esenta, SIF-urile nu erau cu nimic mai valoroase decat in ziua precedenta. Investitori care nu au fost impresionati de numeroasele rapoarte in care analistii de investitii denumeau SIF-urile drept "subevaluate" si recomandau "cumparare" sau "consolidare".

"Putine sunt datile in care primeaza ratiunea pe Bursa. n 2006, vestile ca se listeaza BCR au alimentat mari cresteri pe actiunile SIF-urilor, actionari la cea mai mare banca din sistem. Apoi in 2007, anuntul ca activele SIF-urilor au ajuns la un miliard de euro a urcat din nou cotatiile. Anul trecut, vestile privind marile falimente bancare de peste ocean au adus panica si pe piata locala", spune Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial.In ultimele luni, SIF-urile au inregistrat cresteri considerabile, alimentate de speculatiile privind ridicarea pragului, care ar da teoretic posibilitatea unor investitori de calibru sa achizitioneze pachete de actiuni importante la cele cinci societati de investitii sau chiar sa preia controlul acestora. Un alt exemplu sunt actiunile combinatului chimic Amonil Slobozia (AMO), emitent care se afla in pragul colapsulului. Intr-o singura sedinta de tranzactionare, titlurile au trecut de la o corectie de 15% la un plus de 14%, in conditiile in care se speculeaza intens daca va fi sau nu inchis combinatul. Dupa anuntul executarii silite pentru o datorie de aproape 14 mil. euro, conducerea Amonil nu a publicat nicio alternativa de salvare. n plus, actionarii combinatului chimic raman in continuare in anonimat.

Pe emotie mizeaza si speculatorii, spune Mariu Veltan, director general adjunct al societatii de brokeraj Carpatica Invest. "Investitorii speculanti domina piata anul acesta. In plus, au reactii foarte puternice", explica Veltan, care argumenteaza ca speculatorii au tendinta de a supradimensiona impactul stirilor. Acest lucru se intampla pentru ca sunt foarte conectati la piata si exagereaza pentru a obtine un profit mare intr-o perioada scurta de timp, de ordinul catorva zile sau saptamani. "Este foarte greu sa faci analize pentru perioade asa scurte timp, astfel ca emotiile sunt cele pe care se bazeaza speculatorii", adauga Veltan.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/sentimente-vs-analize-pe-bursa-4885772
4885772
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.