Regimul de slabit al Bursei

Postat la 26 octombrie 2008 16 afişări

In mai putin de doua luni, Bursa de la Bucuresti a pierdut mai mult de jumatate din capitalizarea de 30 de miliarde de euro, pe care o avea la inceputul lunii septembrie. Dupa criza financiara, perspectivele unei recesiuni globale sunt tot mai accentuate. Mai putem spera la ceva bun?

Pentru multi dintre investitorii la Bursa ultimele doua luni au fost cu siguranta cele mai negre pe care le-au trait vreodata. Sedinta de vineri a adus din nou panica pe Bursa, care a inregistrat din nou pierderi mari, determinand suspendarea tranzactiilor, pentru a doua oara in aceasta luna. Bursele europene inregistrau si ele scaderi de 7-8%, in conditiile in care raportarile financiare ale companiilor arata scaderi de profituri.

Indicele BET, al celor mai importante zece companii romanesti listate, a pierdut aproape 50% din valoarea afisata pe 2 septembrie si doar absenta din piata a actiunilor Bancii Transilvania a facut ca pierderile sa nu fie mai mari, iar indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a prabusit cu 68%. Niciodata in istoria Bursei de la Bucuresti nu s-au mai vazut pierderi atat de mari intr-un interval atat de scurt. Scaderile inregistrate de la inceputul lunii septembrie, de la izbucnirea violenta a crizei financiare pe piata americana, pana vinerea trecuta sunt mai mari decat cele suferite de indicii bursieri de la maximele atinse pe 24 iulie 2007 pana in acel moment (adica mai bine de 13 luni).

In intervalul 24 iulie 2007 – 2 septembrie 2008, BET-ul pierduse 48,5%, iar BET-FI a scazut cu 62%. Partea mai rea este ca, daca la inceputul lui septembrie mai existau sperante ca situatia s-ar putea schimba, acum optimismul a disparut complet din piata. Brokerii si investitorii s-au resemnat cu gandul ca scaderile au prins radacini puternice pe Bursa si nimic nu mai pare sa poata schimba acum situatia. “Trebuie sa recunoastem ca deocamdata n-avem niciun semnal bun. E evident ca trendul e de scadere si nu se vad perspective ca s-ar putea schimba ceva”, spune Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta in domeniul investitiilor pe piata de capital KTD Invest.

Si cine ar mai putea spera acum la ceva bun, cand bursele se prabusesc pretutindeni: in SUA, in Europa, in Asia, cand toata lumea vorbeste despre intrarea in recesiune a economiei mondiale, iar masurile concertate ale marilor puteri economice ale lumii de a injecta sute de miliarde de euro in sistemul financiar parca nici nu ar fi existat. Resemnarea se vede pe Bursa in fiecare zi, actiunile celor mai importante companii romanesti arata ca, oricat ar fi scazut pana acum, mai este loc de scadere, iar SIF-urile pierd aproape zilnic cate 10%. Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a ajuns sa valoreze 2,5 miliarde de euro, mai putin decat la privatizare, SIF-urile au cazut sub 100 de milioane de euro, valoare care nu mai acopera nici o treime din activele lor.

“Un lucru e clar: vanzatorii sunt mult mai multi si mai puternici decat cumparatorii. Vineri am inregistrat a opta zi consecutiva de scadere mare”, constata Panait. Cine vinde insa in aceste conditii, cand multe actiuni au ajuns la nivelul de la inceputul lui 2004? Brokerii sustin ca cea mai mare presiune vine din partea fondurilor straine de investitii, care incearca sa faca rost de lichiditati, in conditiile in care se confrunta la randul lor cu retrageri importante din partea investitorilor. Vanzarile fondurilor straine s-au vazut in ultimele doua luni la nivelul tuturor pietelor din regiune, care au inregistrat la randul lor scaderi puternice. Iesirile de capital strain au facut ca bursele din Europa Centrala si de Est sa nu poata profita de revenirile de pe pietele vestice si sa inregistreze pierderi mult mai mari.

“Trebuie sa remarcam ca doar bursele din regiune au scazut foarte puternic, in conditiile in care pietele occidentale au mai avut si reveniri semnificative. Bursa de la Bucuresti nu este un caz special. Si piata din Polonia a inregistrat scaderi puternice”, explica Panait. Indicele WIG20 al Bursei din Varsovia a scazut de la inceputul lunii septembrie cu aproape 43%, la fel ca si indicele BUX al Bursei de la Budapesta. Pierderi mai mari s-au inregistrat pe pietele din Cehia si Austria, unde indicii au scazut cu 48%, respectiv 51%. Brokerii spun ca vanzarile fondurilor de investitii sunt determinate de factori externi acestora, ceea ce face ca pretul sa nu mai conteze.

“Pe de o parte aceste fonduri se confrunta cu retrageri foarte mari din partea clientilor si este posibil ca unele sa fi intrat in lichidare, deci nu mai conteaza pretul la care sunt valorificate activele. Pe de alta parte, multi strategi ai pietei recomanda cash-ul, iar unii investitori par sa prefere cash-ul cu orice pret”, explica Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest din Galati. El mai spune ca vanzarile fondurilor de investitii imping si alti investitori sa vanda din cauza perspectivei unor noi scaderi. “Ceilalti investitori nu pot sa gandeasca pe termen lung in aceasta conjunctura. Daca tu nu vinzi, vand altii si-ti distrug portofoliul”, arata Manaila.

Printre fondurile care au inceput sa-si reduca detinerile de pe Bursa se numara si cele administrate de americanii de la Artio Global (fosta Julius Baer Investment Management). Artio International Equity Fund, cel mai mare investitor strain de pe Bursa, si-a redus detinerea la producatorul de medicamente Biofarm sub 5%, iar unii brokeri sustin ca fondul a vandut si alte actiuni din portofoliu. Fondul detine pachete importante de actiuni la Petrom, BRD, Rompetrol Rafinare si la SIF-uri. Un alt investitor important de pe Bursa, fondul olandez MEI Roemenie en Bulgarije, a suspendat rascumpararile din partea propriilor investitori, motivand ca nu-si mai poate valorifica participatiile fara pierderi uriase.

“Am decis sa inchidem fondurile pentru a proteja investitorii care nu intentioneaza sa vanda in viitorul apropiat. Sa vinzi acum este cel mai prost lucru pe care il poti face. Trebuie sa stai, sa astepti si sa acumulezi”, spune Peter Mars, reprezentantul MEI. Brokerii spun insa ca printre vanzatori se regasesc si investitori locali, care fie au de returnat credite luate pentru investitii, fie au intrat in piata in ultimele luni si acum incearca sa-si limiteze pierderile. “E greu de inteles cine vinde. Acum vinde doar cine are nevoie urgenta de cash sau e foarte speriat, cum sunt majoritatea micilor investitori. De obicei, micii investitori pierd cel mai mult in perioade de astea”, sustine Iulian Panait.

“Vanzarile sunt realizate de cei care au intrat si au iesit din piata de mai multe ori in ultimele luni. Pentru cine a cumparat anul trecut in august, scaderea de 10% nu mai inseamna mare lucru, insa cine a cumparat acum o luna si i-a scazut portofoliul la jumatate e normal sa intre in panica”, explica Panait. Desi sustin ca preturile actiunilor au devenit foarte atractive, majoritatea brokerilor recomanda micilor investitori sa nu parieze impotriva trendului in aceasta perioada, deoarece nimeni nu poate spune cat vor mai dura scaderile.

“Avand in vedere ca nu stim cand se vor opri scaderile, exista riscul ca investitorii care ies acum sa piarda revenirea si sa nu-si mai poata recupera pierderile, de aceea, daca au actiuni, acum nu ar fi momentul sa le vanda. Pentru cei care au bani, insa, ar fi mai recomandat sa nu-si sporeasca riscul. Pentru psihicul lor ar fi mai bine sa intre abia dupa ce se va contura un trend de crestere”, spune Panait.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/analize/servicii-financiare/regimul-de-slabit-al-bursei-3375478
3375478
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.