Febra aurului revine

Postat la 24 noiembrie 2009 50 afişări

Considerat multa vreme un refugiu pentru investitorii prudenti, aurul a crescut pe masura ce dolarul a slabit constant, deficitele bugetare s-au marit in SUA si in Europa, iar bancile centrale au continuat sa pompeze mii de miliarde de dolari in economie, generand temeri cu privire la o noua bula a activelor, care va exploda in cele din urma.

La Mendrisio, intr-un colt al Elvetiei unde se vorbeste italiana si unde cam o treime din aurul lumii este rafinat in lingouri, afacerile infloresc. In fiecare zi, bratari si coliere sosesc aici in pungi de plastic - de la pietele din Orientul Mijlociu, de la casele de amanet din Asia si de la bijutierii din Europa si America de Nord. "Ar putea fi aurul bunicii tale sau un cadou de la un fost iubit", spune Erhard Oberli, director executiv al Argor-Heraeus, o importanta companie de profil de aici, care proceseaza circa 360 de tone de aur anual. "Aurul nu dispare." In mijlocul unei efuziuni mondiale alimentate de fonduri de investitii cu grad ridicat de risc, speculatori bogati si guverne care se grabesc sa faca provizii din pretiosul material, pretul aurului a atins cotatii care te amutesc.

Considerat multa vreme un refugiu pentru investitorii prudenti, aurul a crescut pe masura ce dolarul a slabit constant, deficitele bugetare s-au marit in SUA si in Europa, iar bancile centrale au continuat sa pompeze mii de miliarde de dolari in economie, generand temeri cu privire la o noua bula a activelor. "Nu aurul s-a schimbat, ci cumparatorii de aur", afirma Suki Cooper, strateg pentru piata de metale pretioase la Barclays Capital. "Este o modificare structurala pe care o observam in segmentul investitiilor, de la bancile centrale din Asia la investitorii individuali ce cumpara lingouri si monede." "A crescut atractivitatea aurului", adauga Cooper, care estimeaza ca pretul va trece de 1.140 de dolari uncia (116 lei gramul) pana in al doilea trimestru al anului urmator.

Intr-adevar, luna trecuta Harrods', binecunoscutul magazin din centrul Londrei, a inceput sa vanda monede, dar si lingouri de aur pornind de la un gram si pana la clasicele lingouri de 12,5 kilograme pe care ne-am obisnuit sa le vedem prin filme in seifurile de la Fort Knox. Mezaninul magazinului Harrods', unde se afla raionul de aur, a fost intesat de cumparatorii interesati. "Reactia a fost impresionanta", spune Chris Hall, sef al departamentului de profil al Harrods'. "Lingourile sunt in mod cert mai populare decat monedele. Cele de 100 de grame sunt cele mai populare."

In Statele Unite, reclamele ce promit preturi mari la aur sunt o constanta in spoturile publicitare la TV de la miezul noptii, in vreme ce comerciantii isi pregatesc spatiile la malluri sau gazduiesc reuniuni amicale la ei acasa, propovaduind beneficiile investirii in aur. "Toata lumea are cate un semn pe care scrie ", zice Ron Lieberman, proprietarul Palisade Jewelers din Englewood, New Jersey. El estimeaza ca de zece ori mai multi oameni vin acum in magazinul lui ca sa vanda aurul decat in urma cu zece ani, cand metalul galben se vindea doar la o treime din pretul de acum. "Aud oameni care vin si spun ca aurul va ajunge la 2.000 de dolari uncia."

Clientii bijutierilor nu sunt singurii care prevad preturi grase pentru gramul de aur. Jim Rogers, un investitor care si-a castigat un renume investind pe pietele de marfuri, a spus recent la Bloomberg Television ca aurul va ajunge exact la acest pret - generand o reactie din partea lui Nouriel Roubini, un economist care a devenit cunoscut dupa ce a atras din vreme atentia asupra apropierii recesiunii. La o conferinta in New York, Roubini a descris previziunile lui Rogers drept "pur si simplu absurde", spunand ca nu exista niciun fel de presiuni economice sau inflationiste care sa duca aurul la 2.000 de dolari uncia.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
aur,
cotatii
/analize/servicii-financiare/febra-aurului-revine-5121519
5121519
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.