Esecul motiunii, considerat de analisti o veste buna pentru pietele de capital si pentru cursul leului

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 octombrie 2010 21 afişări

Rezultatul votului de ieri din Parlament asupra motiunii de cenzura este o veste buna pentru pietele de capital, intrucat el permite continuarea programului de consolidare fiscala convenit cu FMI si Comisia Europeana, apreciaza Eugen Sinca, analist in cadrul BCR.

"In consecinta, ne mentinem estimarea de curs de 4,22 lei/euro pentru luna decembrie", precizeaza Sinca.

Analistul BCR aduce ca argument cele mai noi date despre deficitul bugetar, care "arata incurajator" dupa majorarea TVA, reducerea salariilor si a prestatiilor sociale si a subventiilor: deficitul dupa primele noua luni s-a situat la 23,3 miliarde de lei, "semnificativ sub tinta convenita cu FMI" de 28,2 miliarde. Deficitul dupa primele noua luni inseamna 4,6% din PIB, raportat la o tinta pe tot anul de 6,8% din PIB.

In acelasi timp, discutiile despre un nou acord cu FMI, de data aceasta de tip preventiv, sunt in curs, iar "coalitia guvernamentala pare inca sa functioneze, desi exista anumite animozitati intre partide", constata Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, explicand astfel de ce majoritatea analistilor n-au mizat pe o cadere a guvernului Boc cu ocazia votului pentru motiune.

Dumitru mentine deocamdata estimarea, mai veche, a bancii privind un curs de schimb de 4,30 lei/euro pentru luna decembrie. Desi s-a semnalat o anumita crestere a volatilitatii cursului in ultimele doua luni comparativ cu perioada linistita de vara, in contextul unor tensiuni pe piata legate de sfera politica si de politicile guvernamentale, "impactul de ansamblu asupra ratelor dobanzilor si a cursului de schimb a fost aproape zero".

Saptamana trecuta, cursul s-a indreptat spre 4,32 lei/euro, insa miercuri, in ziua motiunii, cursul anuntat de BNR a fost de 4,281 lei/euro.

O serie de comentatori straini pariasera recent ca daca motiunea va trece si guvernul Boc va cadea, cursul ar putea ajunge la 4,35 lei/euro in cateva saptamani, in timp ce unii dealeri de pe piata interna se temeau chiar de posibilitatea unui leu mai slab de 4,4 in raport cu euro.

Acum, comentatorii straini par o idee mai precauti decat cei romani cand e vorba de sansele de stabilitate a guvernului. Financial Times noteaza ca popularitatea personala a premierului Emil Boc s-a prabusit in ultimele luni, in contextul protestelor de strada, inclusiv ale celor declansate de politie si de angajatii Ministerului de Finante, iar politicile de austeritate, "printre cele mai dure de pe continent", vor face ca economia sa scada cu cel putin 1,9% in acest an.

Credibilitatea cabinetului Boc a suferit o noua lovitura, adauga Financial Times, cu ocazia votului din greseala dat de parlamentarii puterii pentru initiativa opozitiei de a micsora TVA la alimentele principale. Totusi, prim-ministrul este decis sa urmeze cursul masurilor de austeritate si sa solicite o sustinere a acestora printr-un nou acord cu FMI, de tip preventiv, care sa-l inlocuiasca pe cel actual atunci cand acesta va expira, in primavara lui 2011.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/esecul-motiunii-considerat-de-analisti-o-veste-buna-pentru-pietele-de-capital-si-pentru-cursul-leului-7593737
7593737
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.