Epoca gulerelor albastre

Postat la 06 octombrie 2009 405 afişări

Dezonoarea Wall Street-ului si succesul cartii “Shop Class as Soulcraft” (“Scoala de meserii ca temei al eticii”) a lui Matthew B. Crawford, un intelectual care a plecat din lumea academica si s-a facut mecanic de motociclete, nu sunt probabil coincidente.

Dupa ce in SUA au disparut milioane de locuri de munca, cugetarile filozofice ale lui Crawford despre revalorizarea lucrului manual au atins un punct sensibil in constiinta americanilor, devenind rapid un best-seller la nivel national si generand o multime de comentarii.

N-a fost doar un semn ca americanii pierduti in recesiune incep sa empatizeze cu muncitorii de rand, ci s-a pus sub semnul intrebarii insasi utilitatea muncii celor cu gulere albe.

Pe langa aceasta carte, al carei subtitlu este "O cercetare asupra valorii muncii", Richard Sennett, sociolog din New York, a adus anul trecut un omagiu celor ce presteaza activitati fizice in cartea sa "Mesterul". Reality show-uri ca "Prada mortala" ("Deadliest Catch"), despre pescuitorii comerciali de crabi, sau "Camionagiii de la Pol" ("Ice Road Truckers"), care urmareste transportatorii de marfuri grele pe traseele din apele inghetate ale nordului Canadei si al Alaskai, au atras audiente record.

Miscarea care promoveaza hrana produsa pe plan local a inspirat nenumarati oameni sa-si planteze zarzavaturi in gradina, in timp ce in California, asa-numita Maker Movement (Miscarea Mesterilor) ii atrage pe cei cu aplecare spre mecanica si pe cei interesati de mestesuguri la festivaluri unde schimba ponturi despre construirea si repararea a mii de lucruri, de la iPod-uri la biciclete. De la zilele miscarii "inapoi la pamant" din anii '60 si '70, munca facuta cu propriile maini nu a mai fost privita in culori atat de roz.

Inteleg interesul in revigorarea mestesugurilor, care este partial o chestiune de nostalgie si partial o problema reala si acuta in vietile oamenilor", spune Russ Rymer, scriitor si profesor la Institutul Radcliffe pentru Studii Avansate de la Harvard, care lucreaza la o carte despre creatorii de arcusuri pentru vioara. "Aspectul nostalgic este evident - ne simtim efemeri si tanjim dupa vremurile cand confectionam noi lucrurile. Iar sectoarele noastre mai putin tangibile - cum sunt finantele si activitatea bancilor de investitii - s-au degradat in ochii nostri, asa ca ne intoarcem la un stil de munca presupus mai onorabil."

Daca aceasta nostalgie se traduce intr-o schimbare reala in carierele oamenilor ramane de vazut. Datele oficiale nu urmaresc daca exista vreo migratie a angajatilor de la sectorul gulerelor albe spre cel al "gulerelor albastre". Scepticii se indoiesc ca romantarea muncii manuale va duce la o realiniere permanenta a fortei de munca din SUA.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
meserii,
Matthew B. Crawford
/analize/servicii-financiare/epoca-gulerelor-albastre-4954827
4954827
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.