Dependenta de SIF

Postat la 17 noiembrie 2009 25 afişări

Mania tranzactiilor cu actiuni SIF, inceputa in urma cu zece ani, cand cele cinci societati au intrat la tranzactionare pe bursa este departe de a se potoli. Dimpotriva, dezbaterile privind ridicarea sau chiar eliminarea pragului de detinere au alimentat si mai mult dependenta de SIF.

Putini s-ar fi gandit ca din cuponiada de la mijlocul anilor '90 se vor naste cele mai importante companii listate la bursa: SIF Banat-Criasana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia (SIF5).

In numar de cinci, Societatile de Investitii Financiare (SIF) sunt printre cele mai populare plasamente in randul investitorilor locali si internationali, individuali si institutionali. Cu greu poate fi gasit un fond de actiuni care sa nu aiba titluri ale vreunei SIF in portofoliu, tot SIF sunt cele care atrag plasamente din partea fondurilor straine, dar si prima investitie pe piata de capital a unui investitor de rand. Si exista o explicatie foarte buna pentru acest lucru: SIF au inregistrat in ultimii zece ani cresteri cuprinse intre 1.400% si 3.700%, evolutii cu greu atinse de alte companii listate la bursa.

"Popularitatea in randul investitorilor este in stransa legatura cu lichiditatea acestor titluri. Actiunile au cea mai mare pondere in volumul zilnic de tranzactionare. Cu greu poti gasi zece actiuni pe piata locala care sa fie cu adevarat lichide", spune Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securities. "SIF sunt idealul a ceea ce trebuie sa fie pe piata locala de capital. Sunt lichide, au numar mare de actiuni scos la tranzactionare si nu au conturat un actionar majoritar", completeaza Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest.

Practic, SIF reprezinta mai mult de cinci companii listate la bursa. Prin modul in care au fost strucuturate, SIF sunt societati de investitii, fonduri inchise de investitii si fonduri de private equity, toate la un loc. Mai mult, achizitionand actiuni la una dintre SIF, investitorul are acces la un subportofoliu de pana la peste 200 de companii, la care respectiva SIF este actionar majoritar sau minoritar, dar si la obligatiuni, titluri de stat si depozite bancare.

Din cele peste 200 de companii pe care le detin in portofoliu, participatiile la BCR si la BRD sunt de departe cele mai valoroase. Sursa importanta de venituri, avand in vedere dividendele pe care aceste doua banci le-au platit de-a randul anilor. "Plasamentul in actiunile SIF este de luat in seama nu doar din punctul de vedere al rezultatelor financiare, care au fost bune anul acesta, dar si din perspectiva dividendelor. Ani la rand, SIF si-au rasplatit investitorii cu dividende", explica Isac.

Poate mai mult decat rezultatele financiare, care s-au situat peste asteptarile primului an de criza, informatiile si zvonurile privind ridicarea pragului de detinere au favorizat cresterea cotatiilor. Mai ales ca anul trecut titlurile SIF au fost printre principalele afectate de pe piata bursiera locala, prabusindu-se cu peste 70%.

Dupa ce proiectul de lege privind majorarea pragului de detinere de la 1% la 5% a fost aprobat saptamana trecuta de Senat, indicele de ansamblu al societatilor, BET-FI, a urcat intr-o singura zi cu pana la 7%.

"Ridicarea pragului pana la limita de 5% este doar un prim pas inspre eliminarea acestuia. Nicio alta societate listata pe o bursa europeana nu are prag de detinere", mai spune Isac.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/dependenta-de-sif-5104805
5104805
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.