Cum te pot ajuta indicii sa castigi pe Bursa

Postat la 20 septembrie 2009 76 afişări

Putini investitori au taria de a ramane fideli unei strategii de investitii atunci cand le produce gauri adanci in portofoliu, poate doar cu exceptia celor care merg pe mana pietei. In cele din urma, piata are intotdeauna dreptate.

Statisticile bursiere arata ca perdantii anilor trecuti au devenit performeri in 2009. Altfel spus, strategiile care au batut piata atunci cand erau cresteri, au adus mari pierderi atunci cand piata a intrat in declin. O privire la evolutia indicelui BET-FI din ultimii doi ani confirma acest lucru. Din august 2007, cand a inceput criza, si in februarie 2009, cand bursa a atins minimele, indicele celor cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) s-a depreciat cu 90%, cea mai mare scadere din randul indicilor bursieri. Din martie, cand a a inceput raliul, si pana la finele lunii august, acelasi indice s-a apreciat cu peste 166%.

Construirea unui portofoliu dupa chipul si infatisarea indicilor bursieri ii permite investitorului sa ia parte din plin la cresteri, si il scuteste de permanenta cautare a acelor actiuni care sa bata piata, pentru ca a devenit unul cu piata. Nu il fereste insa de scaderi atunci cand piata se corecteaza, insa cu un artificiu precum derivatele pe indici investitorul se poate proteja de scaderi.

"Pe piata locala, oferta de indici bursieri "investibili" nu este foarte variata. Pentru a putea fi administrat, portofoliu unui investitor nu ar trebui sa cuprinda mai mult de zece actiuni. Astfel, candidatii perfecti pentru un portofoliu pe indici sunt indicele de referinta al bursei-BET si BET-FI", este de parere Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest.

Din componenta indicelui BET fac parte cele mai lichide zece companii listate. Astfel, un portofoliu ar trebui sa aiba o expunere de peste 40% pe actiuni bancare (BRD si Banca Transilvania), de aproape 30% pe actiuni petroliere (Petrom si Rompetrol Rafinare), dar si pe utilitati (Transgaz si Transelectrica) si farmaceutice (Biofarm). Indicele BET s-a apreciat cu 122% de la inceputul raliului pana la finele lunii august, raportand o pierdere de 58,6% de la inceputul crizei.

" Actiunile incluse in indici apartin unor emitenti lichizi, si care in perioada de criza au performat mai bine decat actiunile companiilor mici si putin lichide", spune Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management. Selectia emitentilor eligibili pentru a face parte dintr-un indice este realizata de un comitet specializat al Bursei de Valori Bucuresti. Comitetul analizeaza coeficientii de lichiditate, situatiile financiare, statutul juridic si transparenta emitentilor. Altfel spus, companiile din structura indicilor bursieri sunt printre cele mai lichide, mai performante si transparente din piata.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investitori,
strategii,
BET,
BET-FI
/analize/servicii-financiare/cum-te-pot-ajuta-indicii-sa-castigi-pe-bursa-4911320
4911320
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.