LIVE: EDIŢIE SPECIALĂ - MEET THE CEO - Care sunt motivele pentru care România este una dintre cele mai importante pieţe pentru BAT?

Cum sa recuperezi o datorie de anul trecut

Postat la 20 ianuarie 2010 126 afişări

Multi spun ca blocajul financiar e cea mai mare problema a economiei si ca daca s-ar putea respecta din nou termenele de plata a datoriilor, mecanismul economic ar fi repornit. Dar cum recuperam datoriile de anul trecut?

Peste 10.000 de companii au intrat in insolventa anul trecut. Alte mii de firme au driblat si inca fenteaza actionarea in instanta, platindu-si datoriile cu o intarziere de pana la trei luni. Nu se stie cate companii sanatoase au ajuns in insolventa din cauza partenerilor de afaceri care fie n-au mai platit deloc datoriile, fie le-au amanat prea mult. Ce e de facut pentru ca o astfel de situatie sa nu se perpetueze si in 2010? Greu de spus. E simplu sa invoci "eficientizarea recuperarilor de creantea?", e greu insa sa o pui si-n practica.

Daca luam unul dintre cele mai afectate sectoare, cel imobiliar, principala problema a companiilor a fost cererea scazuta pentru produsele si serviciile comercializate - 44% din respondentii unui studiu efectuat, la finele lui 2009, de catre consultantul imobiliar IBC Focus au indicat problema aceasta ca fiind cea mai grea. Urmatoarea dificultate indicata de companiile din constructii, cu 31%, a fost recuperarea datoriilor de la clienti. Banii acestia se pot recupera pe cale amiabila, printr-un dosar de insolventa sau prin executare silita (faliment sau lichidare). Oricum ar fi, in climatul actual, fericite ar trebui sa fie firmele de colectare. Acestea, impreuna cu departamentele specializate ale bancilor sau ale caselor de avocatura, sunt singurele ale caror afaceri cresc si singurele care au nevoie de personal. Dar nici ele nu sunt peste masura de multumite. "Creditorii asteapta adesea prea mult timp inainte de a-si externaliza creantele catre companiile de colectare si pierd astfel sansa de a obtine o recuperare mai eficienta a creantelor lora?", spune Isabela Iacob, director general al Kruk International, filiala locala a recuperatorului de creante polonez Kruk.

Ea atrage atentia ca in recuperarea de creante timpul inseamna bani - cu cat mai repede se ia decizia de a apela la o agentie de colectare a creantelor, cu atat procesul de colectare va avea rezultate mai bune. Pe de alta parte, afirma Iacob, debitorii nu inteleg de multe ori ca sansa lor de a rezolva problema intr-un mod amiabil consta in cooperarea cu companiile de colectare. "Ei incearca sa evite acest contact, nu reactioneaza la scrisori si la apeluri telefonice si nu isi ofera posibilitatea de a afla ce propuneri au respectivele companii pentru ei."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/cum-sa-recuperezi-o-datorie-de-anul-trecut-5343711
5343711
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.