Cresterea economica se va incetini anul acesta in zona euro - Raiffeisen

Postat la 30 iunie 2011 17 afişări

Dupa un start bun al zonei euro la inceputul lui 2011, analistii Raiffeisen Research se asteapta ca aceasta dinamica sa incetineasca in cea de-a doua jumatate a anului. Cu toate acestea, zona euro ar trebui sa aiba o rata de crestere de 2% in 2011.

Pe de o parte, motorul zonei euro, format din tari precum Germania si Austria, a recuperat deja pierderile din 2009. "Pentru 2011, ne asteptam la o rata de crestere de 3,3% pentru Austria si de 3,6% pentru Germania", spune Peter Brezinschek, analistul sef al Raiffeisen Bank International AG. "Pe de alta parte, Portugalia si Grecia raman in recesiune, scaderea de peste 3% a economiei Greciei fiind cea mai mare din intreaga zona euro".

In mai, nivelul inflatiei anuale in zona euro era de 2,7%, semnificativ peste prognoza de 2% a Bancii Centrale Europene. Cu toate acestea, Brezinschek considera ca inflatia nu a atins inca punctul de maxim si ar putea urca pana la 3% in iulie. "Dar aceasta crestere prognozata nu este cauzata de vreo crestere generala a preturilor pentru toate bunurile si serviciile; mai degraba, ea reflecta cresterea preturilor energiei si alimentelor. Ne asteptam ca ratele inflatiei sa isi revina in a doua jumatate a anului."

Din moment ce inflatia nu va atinge punctul de maxim decat in lunile de vara, Brezinschek se asteapta ca rata dobanzii Bancii Centrale Europene sa ajunga in iulie la 1,5%. Tinta pentru aceasta prima faza a majorarilor pare sa fie 2%.

Cu o injectie de fonduri UE/FMI si o noua orientare a Greciei catre aspectele structurale si de crestere, situatia ar trebui sa se detensioneze temporar, incepand din a doua jumatate a anului. "Totusi, aceasta presupune ca guvernul grec va adopta noi masuri de reforma si va aplica programul de privatizare. Posibilitatea insa ca ajutorul UE/FMI sa nu isi atinga scopul din cauza unei lipse a vointei de a face reforma in Grecia, precum si faptul ca tara nu isi va mai putea indeplini obligatiile de plata nu sunt un risc neglijabil", apreciaza Brezinschek.

Helge Rechberger, specialist in pietele de actiuni, se asteapta ca evolutia evenimentelor din urmatoarele cateva saptamani sa depinda de masura in care guvernul grec reuseste sa depaseasca obstacolele. Analistul considera ca depasirea votului de incredere in Parlamentul grec este doar unul dintre pasii care trebuie facuti si nu ar trebui privita cu optimism exagerat. "Desi consideram pozitive atat tendinta profiturilor companiilor cat si evaluarile, ramanem precauti in ceea ce priveste evolutia pietelor de actiuni in zona euro in urmatoarele cateva luni", spune Rechberger.

Rechberger se asteapta ca trecerea Greciei peste perioada de criza si rezultatele trimestrului al doilea sa incurajeze investitiile in actiuni si obligatiuni emise de companii, intrucat perspectivele pentru profit raman peste medie, iar evaluarile sunt favorabile. El se asteapta ca performanta mai slaba a pietelor emergente sa se apropie de sfarsit in cursul trimestrului al treilea, principalele domenii in revenire urmand sa fie IT, energia, materiile prime, industria si finantele.

Evolutia economica pe ansamblul zonei euro ar trebui sa fie mai omogena in 2012, reflectand rezolvarea crizei datoriei suverane. Totusi, aplicarea masurilor necesare acestei evolutii ar putea genera turbulente pe parcursul anului. "Subiectul datoriilor ar putea sa fie din nou de interes pentru investitorii de pe pietele financiare, indeosebi in primavara lui 2012, atunci cand vor fi publicate datele referitoare la deficit si datorie, precum si noile planuri de buget", considera Brezinschek.

In ce priveste SUA, Brezinschek se asteapta sa existe o amanare pana in 2012 a cresterii ratei dobanzii, din cauza ingrijorarii Fed referitoare la cresterea economica slaba. "Cresterea masiva a preturilor combustibilului intre martie si mai a sugrumat, in trimestrul al doilea, consumul privat din Statele Unite", observa analistul. Cu toate acestea, pornind de la situatia mai buna de pe piata muncii, analistii RBI prezic o intoarcere la rate mai inalte de crestere economica in Statele Unite in cea de-a doua jumatate a anului, ajungandu-se la o rata de crestere de 2,7% in 2011.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/cresterea-economica-se-va-incetini-anul-acesta-in-zona-euro-raiffeisen-8417312
8417312
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.