Cine este Market Wu, omul care i-a invatat capitalism pe liderii chinezi

Postat la 13 octombrie 2009 27 afişări

La 79 de ani, Wu Jinglian este considerat cel mai cunoscut economist al Chinei. In anii ‘80 si ‘90 a fost consilierul liderilor chinezi, inclusiv al lui Deng Xiaoping. El a contribuit la primele reforme ale pietei chineze, pregatind drumul pentru spectaculoasa crestere a Chinei si castigandu-si porecla de “Market Wu” (joc de cuvinte, facand trimitere la sintagma de “vrajitor al pietei”).

Anul trecut, mass-media din China controlate de stat l-au blagoslovit cu un nou atribut: spion. Wu nu a fost interogat, acuzat sau bagat la inchisoare. Dar simplul fapt ca un ziar controlat de stat, Ziarul Poporului, alaturi de altele, a primit permisiunea sa publice zvonuri de pe internet care sustineau ca el ar fi fost retinut sub suspiciunea de a fi spionat in favoarea Statelor Unite sugereaza ca Wu ii deranjeaza pe unii oameni foarte importanti din randul guvernantilor.

El a negat acuzatiile, si la putina vreme dupa ce au fost publicate, chiar guvernul Chinei a negat ca ar exista o asemenea investigatie. Dar Wu pare sa incerce limitele a ceea ce Beijingul considera permisibil. Desi multi economisti sustin ca modelul de crestere al Chinei scartaie, rar se gaseste o figura proeminenta a tarii care sa discute cu atata candoare despre cum vede el ca scartaie conducerea Chinei.

Wu - care inca detine un post de cercetator la un institut afiliat la Consiliul de Stat, guvernul chinez - pare fragil. El se plange ca oligarhii si oficialii corupti au spoliat economia si au manipulat-o potrivit propriilor lor interese - un sistem pe care el il numeste capitalism de coterie. El a cerut chiar Beijingului sa instaureze o democratie in stil britanic, sustinand ca o reforma politica este inevitabila.

Wu spune ca zvonurile ca ar fi spion sunt "trucuri murdare" antamate de criticii sai ca sa-l discrediteze. "Am doi inamici", enunta el intr-un interviu recent. "Capitalistii de coterie si maoistii. Acestia vor folosi orice mijloace ca sa ma atace".

Cu toate acestea, unii analisti considera ca criticile lui Wu ajuta o anume factiune guvernamentala intr-o lupta pentru putere in care se infrunta cu o alta, asa incat el ramane la adapost.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
China,
Wu Jinglian,
economist,
reforme,
crestere
/analize/servicii-financiare/cine-este-market-wu-omul-care-i-a-invatat-capitalism-pe-liderii-chinezi-4975641
4975641
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.