Care este compania ce preia conducerea pieţei de asigurări din România după ce ultimii doi lideri au falimentat, provocând daune şi de sute de milioane de euro

Autor: Mircea Nica Postat la 22 mai 2023 4338 afişări

După mulţi ani în care s-a mulţumit cu o poziţie de mijloc în clasamentul celor mai mari asigurători de pe piaţa locală, Groupama Asigurări şi-a depăşit condiţia într-un singur an: compania a preluat conducerea întregii pieţe, ghidată de FranÇois Coste, care se află la cârma BUSINESSULUI încă din anul 2012.

Groupama Asigurări, companie care aparţine grupului francez cu acelaşi nume, a făcut noi paşi spre un nou nivel de dezvoltare, propulsată de preluarea unui business mai mare pe zona RCA, favorizat de creşterea substanţială a preţurilor din piaţă ca urmare a falimentului City Insurance.

Astfel, după ani de prezenţă pe piaţa locală în top 10 cei mai mari asigurători din piaţă, Groupama a decis să facă un pas puternic înainte şi să preia frâiele întregii industrii a asigurărilor din România. Odată cu atingerea unui nou nivel atât din punctul de vedere al volumului de prime brute subscrise, cât şi ca prezenţă fruntaşă pe piaţa locală, compania şi-a ales un nou CEO, pe Călin Matei, director general adjunct în cadrul Groupama Asigurări, care va continua să dirijeze Groupama Asigurări dintr-o poziţie dominantă. El va prelua frâiele companiei începând cu luna iunie 2023 de la François Coste.

Călin Matei a deţinut din 2011 până în prezent funcţia de director general adjunct în cadrul Groupama, rol din care a contribuit la conceperea şi implementarea strategiei companiei.  El preia rolul de director general al Groupama de la François Coste, care va rămâne în continuare membru în Consiliul de Administraţie al Groupama şi va prelua un nou rol în cadrul grupului. Cu o experienţă de peste 20 de ani în industria asigurărilor, Călin Matei a coordonat multiple divizii din cadrul Groupama, printre care divizia Tehnic Non Viaţă, departamentul Subscriere Asigurări Agricole, direcţia Tarifare şi Dezvoltare Produse, divizia Tehnic Viaţă, departamentul Asigurări de Sănătate şi direcţia Parteneriate Strategice Bancassurance.

El şi-a început cariera în asigurări, după absolvirea Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Matematică Economică din ASE. Deşi François Coste va prelua un nou rol în cadrul grupului Groupama, de la numirea sa în funcţia de CEO în ianuarie 2012 a reuşit de-a lungul ultimului deceniu să conducă societatea şi să o menţină într-o poziţie solidă printre principalele companii din piaţă. El este originar din Franţa, absolvent al ESSEC Business School Paris, iar cariera şi-a început-o în ambasada Franţei din Japonia, acumulând ulterior pe parcursul drumului său profesional o experienţă solidă, de 30 de ani, în companii precum Michelin în perioada 1982 – 1999 sau AXA în perioada 1999 – 2011.

În această perioadă, François Coste a avut oportunitatea de a conduce echipe multiculturale de până la 2.500 de angajaţi, pe patru continente diferite, ajungând să vorbească şapte limbi străine. În cadrul companiei Michelin, François Coste a ocupat poziţiile de director financiar şi director al operaţiunilor de distribuţie în Franţa, vicepreşedinte şi director financiar la Michelin Norvegia, director financiar şi director de operaţiuni în Nigeria şi vicepreşedinte şi director financiar pentru Michelin Asia-Pacific.

Groupama Asigurări a încheiat anul trecut ca lider al întregii pieţe a asigurărilor, cu un volum al primelor brute subscrise de peste 2,97 mld. lei, un record absolut atins de companie, ritmul de creştere fiind de 83% faţă de anul 2021 şi un nivel de aproape trei ori mai mare decât în anul 2020. Astfel, Groupama Asigurări şi-a crescut businessul în ultimii doi ani cât nu a făcut-o într-un deceniu. Din volumul total al subscrierilor consemnat de companie la finalul anului 2022, peste 1,5 mld. lei au fost subscrieri pe zona RCA, însemnând că mai mult de jumătate din portofoliul Groupama este constituit din RCA.

Acest lucru a însemnat pentru companie şi majorări de capital de-a lungul anului pentru a putea face faţă unui nou volum semnificativ de clienţi şi în acelaşi timp să fie în limite legale din perspectiva solvabilităţii. În ceea ce priveşte segmentul RCA, Groupama Asigurări aproape şi-a triplat subscrierile în anul 2022, comparativ cu anul 2021, ajungând la un volum semnificativ şi consistent. Comparativ, în anul 2021, deşi volumul susbcrierilor pe zona RCA a fost de 540 mil. lei, acest nivel a fost unul cel puţin patru ori mai mare decât în anii 2020 şi 2019.

Concentrarea mai agresivă pe segmentul RCA a început pentru Groupama în momentul în care City Insurance a ieşit din joc, moment în care Groupama a decis să îşi ia cota sa de piaţă firească, mai ales în condiţiile în care piaţa RCA ar fi început să se normalizeze, după cum a explicat François Coste într-un interviu pentru ZF. De-a lungul timpului, Groupama Asigurări a înregistrat creşteri a volumului de prime brute subscrise între 9 şi 16%, în timp ce în patru din ultimii 10 ani, compania a consemnat şi scăderi a volumului de prime brute subscrise. Singura scădere mai accentuată a fost consemnat în anul 2013, respectiv o scădere a subscrierilor cu 11% până la 711 mil. lei. Grupul Groupama, care a luat naştere în Franţa în secolul al XIX-lea, a pătruns progresiv pe piaţa românească în perioada 2007-2008 prin achziţionarea a trei companii locale de asigurări, respectiv Asiban, BT Asigurări şi OTP Asigurări. 

Călin Matei, director general adjunct în cadrul Groupama Asigurări, noul CEO începând cu iunie 2023

Călin Matei a deţinut din 2011 până în prezent funcţia de director general adjunct în cadrul Groupama, rol din care a contribuit la conceperea şi implementarea strategiei companiei. El preia rolul de director general al Groupama de la François Coste, care va rămâne în continuare membru în Consiliul de Administraţie al Groupama şi va prelua un nou rol în cadrul grupului Groupama. Cu o experienţă de peste 20 de ani în industria asigurărilor, Călin Matei a coordonat multiple divizii din cadrul Groupama, printre care divizia Tehnic Non Viaţă, departamentul Subscriere Asigurări Agricole, direcţia Tarifare şi Dezvoltare Produse, divizia Tehnic Viaţă, departamentul Asigurări de Sănătate şi direcţia Parteneriate Strategice Bancassurance. El şi-a început cariera în asigurări, după absolvirea Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Matematică Economică din ASE.

François Coste, actualul CEO în cadrul Groupama Asigurări, până la 1 iunie 2023

François Coste a preluat funcţia de director general al Groupama Asigurări în ianuarie 2012, iar sub conducerea sa, compania a devenit profitabilă şi a urcat poziţii importante în clasamentul celor mai mari companii de asigurări din România. Originar din Franţa, François Coste este absolvent al ESSEC Business School Paris. Şi-a început drumul profesional în ambasada Franţei din Japonia, acumulând, ulterior, pe parcursul carierei sale, o experienţă solidă, de 30 de ani, în companii precum Michelin (1982 – 1999) sau AXA (1999-2011). În această perioadă, a avut oportunitatea de a conduce echipe multiculturale de până la 2.500 de angajaţi, pe patru continente diferite, ajungând să vorbească şapte limbi străine. În cadrul companiei Michelin, François Coste a ocupat poziţiile de director financiar şi director al operaţiunilor de distribuţie (Michelin Franţa), vicepreşedinte şi director financiar (Michelin Norvegia), director financiar şi director de operaţiuni (Michelin Nigeria) şi vicepreşedinte şi director financiar pentru Michelin Asia – Pacific.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LEADERSHIP,
companii,
groupama,
asigurari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.