BVB le face cu ochiul investitorilor

Postat la 27 mai 2008 13 afişări

Bursa de la Bucuresti incearca sa-si recastige investitorii, dupa ce scaderile puternice determinate de criza internationala au determinat reducerea numarului de conturi active, de la peste 20.000 in decembrie la mai putin de 8.000 in aprilie, si injumatatirea valorii tranzactiilor din piata.

BVB le face cu ochiul investitorilor
Primele masuri, aprobate de actionarii BVB saptamana trecuta, sunt reducerea cu 10% a comisioanelor de tranzactionare si a comisioanelor aplicate pentru tranzactiile derulate in cadrul ofertelor publice.

Pentru urmatoarele luni, Bursa mai promite, prin intermediul Depozitarului Central, introducerea conturilor globale pentru actiunile companiilor locale, posibilitatea de a realiza tranzactii cu actiuni imprumutate de la broker (short selling) si chiar facilitarea accesului investitorilor locali la o platforma pe care pot tranzactiona actiuni ale companiilor straine la costuri mai mici decat prin intermediul unor brokeri straini.

Prin aceste initiative, Bursa incearca sa aduca din nou in piata fondurile straine de investitii, ale caror nemultumiri s-au accentuat in ultimele luni, pe fondul pierderilor pe care acestea le-au inregistrat din cauza crizei internationale.

Una dintre nemultumiri este legata de comisioanele ridicate, iar cealalta de imposibilitatea brokerilor de a realiza tranzactii prin intermediul conturilor globale, ceea ce impiedica societatile de brokeraj sa-si trateze clientii in mod egal.

Conturile globale permit ca societatea de brokeraj sa cumpere actiuni pentru toti clientii pe acelasi cont global dupa care sa le distribuie in conturile individuale ale clientilor. In prezent, brokerii nu pot cumpara actiuni decat prin conturile individuale ale clientilor, ceea ce complica accesul pe piata al fondurilor straine de investitii, care lucreaza preponderent prin conturi globale.

Fondurile straine au fost in ultimii doi ani motorul cresterii Bursei de la Bucuresti, chiar daca ponderea lor in tranzactiile bursiere este de circa 30%. Cumpararile fondurilor de investitii care au stat la baza avansului puternic al actiunilor pana la jumatatea anului trecut au atras si un numar mare de investitori locali pe piata, iar retragerea lor in ultimele luni a determinat o reactie similara din partea investitorilor locali.

Principala miza pe termen lung pentru conducerea BVB este insa atragerea fondurilor de pensii private romanesti, care ar putea ajunge in cativa ani sa investeasca sume importante pe piata de capital. Potrivit unei prognoze a ING Bank, fondurile de pensii administrate privat ar putea ajunge in trei ani la plasamente de peste 500 de milioane de euro pe piata de capital, iar pana in 2012, investitiile lor ar putea depasi 2 miliarde de euro.

Sumele ar putea avea un impact semnificativ pe o piata unde capitalizarea actiunilor disponibile la tranzactionare (free-float) este in prezent de circa 8 miliarde de euro. Desigur, asa cum arata si analistii ING, cu siguranta ca o parte din cota de 30% din activele fondurilor de pensii care poate fi investita in actiuni listate va fi investita pe pietele externe, dar BVB incearca inca de pe acum sa pregateasca terenul astfel incat sa atraga cea mai mare parte a banilor fondurilor de pensii.

Listarea titlurilor de stat, anuntata pentru jumatatea acestui an, este de asemenea o masura care vizeaza in principal fondurile de pensii. Atragerea fondurilor de pensii pe Bursa ar avea un efect pozitiv si pentru ceilalti investitori, deoarece ar incuraja listarile unor companii noi si ar atenua socurile negative in cazul unor crize precum cea din ultimele luni.

Un exemplu este Bursa din Polonia, unde s-au inregistrat cele mai multe listari in ultimii ani si care a scazut cu numai 15% de la inceputul anului datorita intrarilor constante de capital din partea fondurilor de pensii. Pentru comparatie, indicele BET a scazut cu circa 25% in acest an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare,
BVB
/analize/servicii-financiare/bvb-le-face-cu-ochiul-investitorilor-2663129
2663129
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.