Busola Economica: Inflatie sau Deflatie?

Postat la 21 septembrie 2009 35 afişări

Investitori, economisti, analisti si bancile centrale se confrunta cu o noua dilema: vom avea inflatie sau deflatie in economia Statelor Unite ?

Pe de o parte, tinand cont de turbulentele cu care se confrunta economiile globale, cele mai multe fiind intr-o scadere considerabila, preturile tind sa scada ca urmare a reducerii cererii agregate. Pe de alta parte, din cauza politicii expansioniste fara precedent a bancilor centrale de a aduce un aflux de capital pe piata, analistii se asteapta la o presiune inflationista. Solutia la aceasta dilema inca reprezinta o provocare pentru multi investitori, deoarece strategia de a face investitii pe termen scurt este foarte mult corelata cu tendinta indicelui preturilor.

Daca economia Statelor Unite va continua sa cunoasca turbulente in viitorul apropiat, atunci indicele preturilor de consum (IPC) va ajunge pe un teritoriu negativ. Intr-o economie in scadere, cu o cerere de produse si servicii in scadere, corporatiile vor reduce preturile doar ca sa ramana pe piata.

De la inceputul anului, IPC a cunoscut o traiectorie stationara. Datorita politicii bancilor centrale de a injecta capital pe piata, atat consumatorii cat si corporatiile prin intermediari financiari, au putut avea acces la mai multe fonduri. Cu toate acestea, nivelul imprumuturilor consumatorul american s-a redus cu o suma record de 21.6 miliarde de dolari. Creditul de consum a scazut cu 10 la suta in iulie pana la o rata anuala de 2.5 mii de miliarde dolari, marcand a sasea luna consecutiva de declin. O rata a somajului asteptata sa atinga 10 la suta, corelata cu o scadere masiva in bunastarea gospodariilor, va aduce incertitudini cu privire la cresterea viitoare a cheltuielilor la nivelul consumatorului american.

Consensul general arata ca, pentru restul anului si 2010, cheltuielile de consum vor ramane la un nivel scazut. Din iulie 2007, americanii au pierdut aproximativ 13.9 mii de miliarde dolari in avutie, ca urmare a deprecierii imobilelor si declinului pietelor bursiere. Pe deasupra, economia Statelor Unite a pierdut 6.9 milioane de locuri de munca din decembrie 2007 pana in prezent. In consecinta, costul fortei de munca, unul dintre cele mai critice componente ale IPC, nu prezinta nici o presiune inflationista.

Daca asemanam economia Statelor Unite cu o ambarcatiune aflata in deriva, am putea spune ca inca nu ii este decisa traiectoria. Vom avea mai intai deflatie pe termen scurt, urmata de inflatie pe termen lung? Este o posibilitate.

Detalii privind ceea ce este probabil sa urmeze precum si parerea mea personala, le regasiti pe http://toniiordache.wordpress.com

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
Toni Iordache
/analize/servicii-financiare/busola-economica-inflatie-sau-deflatie-4918637
4918637
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.