Bancherii si misivele lor de amor

Postat la 11 noiembrie 2008 19 afişări

Dupa o perioada de blocaj si confuzie, piata creditului incepe sa se anime, pe masura ce tot mai multi bancheri pun in aplicare normele noi de creditare, iar vria de pe piata dobanzilor se atenueaza. Dar vestile pentru cei ce vor sa ia un imprumut nu sunt bune.

“E periculos sa iei un credit acum; asistam pe piata bancara la o balbaiala fara precedent”, considera Anca Bidian, director general al brokerului de credite Kiwi Finance. Acelasi lucru il comunica firma si clientilor ce-i trec pragul, printr-o campanie initiata la inceputul lunii noiembrie, care ii sfatuieste pe cei ce nu au nevoie urgenta de un credit sa mai astepte o perioada inainte de a-si depune dosarul de creditare. Pentru moment, la Kiwi Finance toate dosarele sunt centralizate, dar “cu acordul clientilor, noi am decis sa nu le trimitem inca la banci, ci sa asteptam sa se deblocheze piata si sa se aseze un pic situatia”.

 

Maria Sterpan, development manager al Credit Zone, semnaleaza la randul ei starea de confuzie de pe piata bancara: “In ultima luna primim modificari zilnice ale ofertelor de credite, iar unii bancheri le modifica si de cateva ori pe zi”. Creditele se dau “foarte greu”, adauga Sterpan, si doar cei cu dosarul “perfect” pot spera sa le fie aprobat imprumutul dorit.

 

Octombrie a fost insa o luna atipica, crede Anca Bidian - “am trecut dintr-o extrema in alta in doar cateva zile”. Pe de o parte, in octombrie au intrat in vigoare normele noi de creditare impuse de banca centrala (cel putin in teorie, pentru ca sunt inca destul de putine banci care au primit avizul BNR pe noile conditii), iar pe de alta parte agitatia de pe piata monetara a ajuns la cote fara precedent: pe piata monetara se stabilesc dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele, iar evolutia acestor dobanzi a impins si peste 40-50% costurile percepute la anumite tipuri de credite. Creditele in valuta, preferate de multi datorita dobanzilor mai reduse, s-au gripat si ele; criza financiara internationala deschide perspectiva ca finantarile primite de bancherii romani de la bancile-mama sa scada semnificativ, limitand capacitatea acestora de a acorda credite in valuta, iar instabilitatea cursului de schimb ii face pe cei ce ar vrea sa ia un imprumut in euro, dolari sau franci elvetieni sa se gandeasca de doua ori. Creditele in franci, vedete ale ultimului an mai ales la imprumuturile pe termen lung, au primit lovitura de gratie: majoritatea bancilor care le aveau in oferta le-au eliminat (Volksbank, Millennium Bank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, Bancpost), in timp ce altele le-au scumpit atat de mult, incat au devenit cu totul neatractive.

 

Pentru clienti, schimbarile din ultima luna sunt cu atat mai bulversante, cu cat vin dupa mai bine de un an in care bancherii, incurajati de conditiile de creditare mai laxe permise de BNR din vara anului 2007, au dat imprumuturi cu o larghete fara precedent. Intr-un galop contra cronometru, bancherii s-au grabit in ultimele luni dinaintea aplicarii noilor norme de creditare sa-si sporeasca portofoliile, creditand agresiv, dupa care au franat brusc “si au dat cu capul de parbriz”, dupa cum remarca Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Au fost banci, spunea saptamana trecuta guvernatorul, care in august au trimis zeci de mii de scrisori de dragoste clientilor - “veniti la noi, dam credite doar cu buletinul de 5.000 de euro bucata”, in timp ce acum transmit zeci de mii de scrisori in care anunta clientii ca le majoreaza dobanzile cu doua, trei, cinci procente.

 

Si brokerii de credite remarca o scumpire accentuata a imprumuturilor pentru populatie. Dobanzile la creditele noi au crescut cu 1-5% in ultima luna la valuta, spune Anca Bidian, in timp ce la imprumuturile in lei “piata pare a fi intr-o mare confuzie”. La creditele de consum in lei, dobanzile variaza in prezent extrem de mult, intre 17 si 34%, exemplifica directorul general al Kiwi Finance, in conditiile in care pana acum o luna erau in jur de 12-13%. Este insa de asteptat, crede Bidian, ca situatia actuala sa se schimbe treptat: “lucrurile nu au cum sa ramana asa, pentru ca la dobanzile acestea, creditele in lei nu prea pot tenta pe nimeni”.

 

Perioada actuala n-a fost de natura sa stabileasca regulile de functionare pe termen mediu si lung, fiind doar prima etapa dintr-un proces de transformari greu de prevazut, completeaza Roxana Gavrila, director al departamentului de comunicare si marketing la Credit Team, un alt broker de credite. Dobanzile au crescut cu aproximativ 4-5% la creditele negarantate si aproximativ 3-4% la creditele garantate, confirma ea, dar “exista o probabilitate considerabila sa scada in urmatoarele 6-8 luni”, depinzand insa de mai multi factori - daca mediul concurential bancar va fi mai puternic, daca va exista o presiune din partea cererii, iar momentul de varf al crizei financiare internationale va fi depasit.

 

Guvernatorul bancii centrale pare la fel de convins ca actuala criza a finantarilor va fi depasita; bancile nu au cum sa opreasca finantarile, aprecia el saptamana trecuta, pentru ca nu au ce face cu miile de sucursale cu care, in ultimii doi ani mai ales, au impanzit toate marile orase. “Cum sa nu mai dea credite bancile? Ce fac cu retelele?”, se intreaba Isarescu retoric. Creditele in valuta vor incetini insa, crede guvernatorul, urmand sa aiba loc o migrare spre cele in lei. De altfel, BNR a facut deja o prima miscare menita sa incurajeze creditarea in lei, reducand nivelul rezervelor minime obligatorii de la 20% la 18% si lasand astfel bancherilor mai multe lichiditati in lei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
credite,
dobanzi,
indatorare
/analize/servicii-financiare/bancherii-si-misivele-lor-de-amor-3481982
3481982
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.