Analistii: Nu sunt excluse noi "reactii emotionale" ale investitorilor, cu impact asupra leului

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 31 iulie 2011 14 afişări

Contextul international ramane agitat, in ciuda acordului privind Grecia, si nimeni nu poate exclude noi episoade de "reactii emotionale" ale investitorilor de pe pietele financiare, cu impact asupra cursului valutar, apreciaza analistii BCR.

Ca atare, BNR va ramane cel mai probabil prudenta si nu va modifica dobanda de politica monetara cu ocazia sedintei din 3 august, in ciuda faptului ca inflatia a scazut si ca are loc o redresare "fragila" a economiei. "Desi banca centrala nu tinteste un anumit nivel al cursului, nu poate ramane indiferenta la evolutiile cursului, cu atat mai mult cu cat inflatia este sensibila la fluctuatiile acestuia, iar ponderea imprumuturilor in valuta in portofoliul total de credite este mare, de circa 60%", explica analistii bancii.

BCR estimeaza ca in raport cu nivelul actual de 4,24 lei/euro, vom avea un curs valutar de 4,15 lei/euro la finele lui septembrie si acelasi curs pentru finele lunii decembrie.

BNR ar putea sa inceapa insa un ciclu de inasprire a politicii monetare in primul trimestru al anului viitor, spre a contrabalansa posibile derapaje ale politicilor fiscale in anul electoral si pentru a incerca sa aduca rata inflatiei cat mai aproape de tinta pentru 2012, adauga analistii BCR.

Pentru 2012, tinta de inflatie asumata de BNR este de 2-4%, la fel ca si in acest an. La nivelul lunii iunie, rata anuala a inflatiei a fost de 7,93%, iar pentru sfarsitul anului, banca centrala are in vedere o inflatie de pana la 5%.

La randul lor, Ilker Domac si Gultekin Isiklar, analisti ai Citigroup, apreciaza ca BNR "continua sa se confrunte cu problema asigurarii unui echilibru intre riscurile inflatiei si necesitatea de a sustine redresarea economiei". Cei doi considera, ca atare, ca BNR va urma o conduita prudenta si nu va modifica dobanda de politica monetara pe parcursul acestui an, mentinand-o la nivelul actual de 6,25% pe an.

"Doar deviatii mari de la traiectoria inflatiei si o deteriorare a asteptarilor privind evolutia viitoare a inflatiei ar putea face BNR sa ia in considerare o majorare a dobanzilor", adauga analistii Citi.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/analistii-nu-sunt-excluse-noi-reactii-emotionale-ale-investitorilor-cu-impact-asupra-leului-8550761
8550761
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.