Al doilea val de recesiune in Europa de Est?

Postat la 14 mai 2010 42 afişări

Redresarea economica fragila a tarilor din Europa de Est ar putea fi compromisa de programele de austeritate fiscala din Vest, care vor avea efect negativ direct asupra cresterii economice a tarilor europene dezvoltate, declara Erik Berglof, economist-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

"Scaderea cheltuielilor publice in Vest va duce la restrangerea creditarii si la sporirea somajului, ceea ce va inhiba consumul si cresterea in Europa de Est", a spus Berglof. "E prea devreme sa spunem daca aceasta va cauza o a doua recesiune, dar in mod clar este posibil. In orice caz, va insemna o crestere mai anemica pentru Europa de Vest si de Est laolalta", adauga economistul-sef al BERD.

"Vom vedea o ajustare fiscala notabila nu numai la periferia zonei euro, dar si in centrul ei, din cauza presiunilor exercitate de piete", apreciaza la randul lui Jeffrey Anderson, director al departamentului european al Institutului pentru Finante Internationale (IIF), referindu-se la faptul ca statele occidentale, incepand cu Spania si Portugalia, au anuntat saptamana aceasta masuri agresive de reducere a deficitelor bugetare, iar Marea Britanie se pregateste si ea sa ia masuri de taiere a cheltuielilor publice.

Declaratiile celor doi au fost facute cu ocazia reuniunii comune de la Zagreb a BERD si a IIF.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BERD,
IIF,
Europa de Est
/analize/servicii-financiare/al-doilea-val-de-recesiune-in-europa-de-est-6119990
6119990
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.