Actiunile nu mai au putere sa creasca. Brokerii se tem de ce e mai rau

Postat la 10 noiembrie 2009 22 afişări

Scaderile au inceput sa fie din nou cuvantul de ordine pe Bursa dupa sapte luni de cresteri necontenite, pe parcursul carora piata a dublat sau chiar triplat banii investitorilor.

Criza politica interna si semnalele nu prea incurajatoare la nivel international au sters in ultimele doua luni 20% din avansul SIF-urilor si in cateva saptamani principalii indici ai Bursei au pierdut circa 10%, punand din nou pe ganduri investitorii.

Daca raliul Bursei inceput in luna martie a fost considerat in prima faza ca o revenire temporara pe o tendinta de scadere si mai apoi ca o anticipare a revenirii economiei la nivel mondial, in prezent noile scaderi ar putea anticipa din nou o evolutie in forma literei "W" a economiei. Parerea este impartasita de cei mai multi brokeri, care se asteapta la corectii pentru perioada urmatoare, dar, spun ei, minimele atinse la inceputul anului vor ramane istorie.

Mihai Piscan, broker la EFG Eurobank Securities, observa pe graficul SIF-urilor o formatiune specifica analizei tehnice "top and shoulders" (cap si umeri) alcatuita dintr-o linie sub forma de umar, o linie a gatului si o linie a capului, semanand cu partea superioara a torsului unei persoane, care indica de obicei o inversare a trendului. "SIF-urile au incercat de trei ori sa sparga pragul de la 20.000 de puncte. Totusi ma astept ca noiembrie sa fie o luna de scaderi, indicate de analiza tehnica printr-o formatiune cap si umeri", spune Piscan, care nu exclude insa ca apropierea sarbatorilor sa aduca optimismul pe Bursa in decembrie.

"Pe termen mediu si lung, cred ca cine va strange actiuni in 2009 si 2010 se va pozitiona foarte bine pe ciclul de crestere din urmatorii 7-8 ani. Cand se disipeaza in piata vesti proaste, atunci sunt momentele bune de cumparat pe Bursa", considera Piscan.

Alti brokeri vorbesc de o revenire "zbuciumata" a economiilor si implicit a Bursei, presarata cu corectii care pot fi semnificative. "Pietele externe dau semne de nervozitate si pana la sfarsitul anului este posibil sa vedem corectii. Factorii locali incep sa conteze in sens negativ din pacate si din cauza lipsei de masuri a statului la nivelul economiei este posibil ca primele sase luni din anul viitor sa fie foarte grele, iar acest lucru sa afecteze Bursa. Nu vad noi minime, dar scenariul cel mai probabil este cel al unor corectii care pot fi semnificative", spune Razvan Pasol, directorul general al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Brokerii spun ca nici o evolutie pozitiva pe plan extern a burselor nu mai este o reteta sigura pentru cresteri pe Bursa in acest moment. "O evaluare pozitiva afara ar incuraja investitorii pe plan intern, dar acest lucru n-ar fi suficient pentru Bursa daca nu exista optimism si la nivel intern. Nici stirile din afara nu sunt incurajatoare, tendinta fiind mai mult de pesimism. In conditiile in care criza politica va continua si datele macro de la noi nu sunt foarte bune, acest lucru se va reflecta si asupra pietei de capital. Piata arata in acest moment cresteri, dar cred ca sunt doar corectii pozitive pe un trend descendent", este de parere Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al Estinvest din Focsani.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/actiunile-nu-mai-au-putere-sa-creasca-brokerii-se-tem-de-ce-e-mai-rau-5086919
5086919
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.