A trecut ce a fost mai rau pe Bursa?

Postat la 16 iunie 2009 15 afişări

Ce-a fost mai rau pare sa fi trecut pentru Bursa de la Bucuresti, dupa sapte luni de foc, in care i-a purtat pe investitori de la agonia unor pierderi uriase la bucuria unor castiguri impresionante. Tot mai multe semne indica faptul ca perioada de incertitudine maxima a fost depasita, iar piata se aseaza incetul cu incetul pe baze mai solide.

In ultimele saptamani, indicii bursieri au dat semnalul intrarii pe un trend ascendent, variatiile zilnice ale principalelor actiuni listate s-au mai redus, iar rapoartele publicate de analistii bancilor straine arata ca actiunile romanesti mai au potential de crestere. Cu alte cuvinte, Bursa intra usor in normalitate, pe masura ce si pietele internationale se consolideaza, iar investitorii nu se mai tem sa-si asume riscurile unor investitii in actiuni. Pentru cei care nu au apucat sa investeasca in ultimele luni, asta nu e neaparat o veste buna, deoarece odata cu reasezarea pietei scade probabilitatea ca investitorii sa mai poata obtine castiguri de 100% sau chiar 200%, cum s-au vazut pe Bursa in ultimele trei luni.

Pe de alta parte, se reduce si riscul ca, odata intrat in piata, un investitor sa inregistreze pierderi de 50% sau chiar mai mari, precum cele din perioada octombrie 2008 - februarie 2009. In mai, Bursa a inregistrat primele corectii dupa revenirea spectaculoasa din martie si aprilie, odata ce actiunile s-au apropiat de evaluari considerate de analisti “normale” pentru aceasta perioada. Cu toate acestea, revenirea a continuat, inclusiv in primele sedinte din iunie, chiar daca intr-un ritm mai moderat. Indicele BET a inregistrat in primele doua saptamani din luna iunie o crestere de 9%, similara celei din mai, dupa ce urcase cu 25% in martie si cu 29% in aprilie. In urma acestor cresteri sustinute, indicele si-a depasit, pentru prima data in ultimul an si jumatate, media mobila a valorilor din ultimele 200 de zile, dand astfel semnalul unei schimbari a trendului. Majoritatea indicilor de pe marile piete externe sunt intr-o pozitie similara.

Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest, sustine ca indicatorul mediei mobile la 200 de zile este cel mai important indicator tehnic care poate sa semnaleze sfarsitul perioadei de panica de pe pietele de capital: “Cand indicele intersecteaza media, de obicei jucatorii mari institutionali il vad ca un semnal de cumparare si intrare in piata”. De altfel, investitiile straine si-au facut si ele simtita prezenta in piata, desi fondurile de investitii sunt in continuare discrete. Intrarile nete de capital strain pe pe Bursa de la Bucuresti au atins in luna mai cel mai ridicat nivel din ultimul an, de peste 7 milioane de euro, in conditiile in care investitorii locali, in cea mai mare parte speculatori, au fost mai prudenti si si-au marcat castigurile din lunile precedente.

Chiar daca la nivelul pietei ponderea tranzactiilor realizate de straini reprezinta mai putin de un sfert din total, intrarile nete din mai arata ca interesul este in crestere. Valoarea achizitiilor investitorilor straini s-a ridicat luna trecuta la 30 de milioane de euro, marcand a treia luna de cresteri consecutive, dupa ce in februarie atinsesera un nivel minim de circa 8 milioane de euro. Faptul ca strainii cumpara acum mai mult, dupa o crestere de peste 80% a Bursei, arata ca perceptia lor incepe sa se schimbe, aceasta tendinta fiind observata de analisti pe majoritatea pietelor emergente.

Analistii bancii Erste considera intr-un raport ca performantele spectaculoase ale pietelor din regiune si scaderea pretului CDS-urilor pentru tarile din zona arata ca aversiunea exagerata la risc a investitorilor a fost depasita. Indicatorii care masoara increderea investitorilor in economiile din zona au inregistrat de asemenea o revenire. Analistii bancii austriece intaresc aceasta concluzie prin faptul ca in prima parte a acestui an, la nivel mondial, investitorii au retras 78 mld. dolari din fondurile care investesc in instrumente monetare, cautand castiguri mai bune, si au plasat 10 miliarde de dolari in fonduri de actiuni dedicate pietelor emergente, care pierdusera circa 50 de miliarde de dolari anul trecut doar din retrageri.

Printre pietele preferate de investitori in acest moment se numara China si India, dar si piete din regiune, precum Rusia sau Turcia. Pe de alta parte, analistii atrag atentia ca pierderile determinate de sentimentul negativ fata de pietele emergente din regiune au fost recuperate in mare parte, iar pentru ca revenirea sa continue pe burse, sunt necesare si semne concrete de imbunatatire la nivel macroeconomic. “Inregistram valori de tranzactionare mult prea scazute, chiar si in comparatie cu alte piete din regiune. O crestere a lichiditatii ar putea duce si la o majorare a numarului strainilor din piata, principalul motiv pentru care acestia ar vrea sa intre fiind potentialul considerabil al pietei locale, de majorare a profiturilor”, crede Darius Moldovan, directorul general adjunct al Broker Cluj. Rapoartele de analiza publicate in ultima perioada de analistii bancilor straine care activeaza pe piata locala arata ca principalele actiuni de pe Bursa au in continuare potential. De exemplu, analistii bancii austriece Raiffeisen Centrobank, care tranzactioneaza direct pe BVB, au majorat recent pretul tinta pentru actiunile Petrom de la 0,26 la 0,3 lei (titlurile Petrom au crescut in acest an cu 50%).

Recomandarile analistilor straini sunt favorabile si pentru actiunile Transgaz Medias si Transelectrica Bucuresti, mai putin expuse la criza, dar si pentru unele companii din sectoare volatile, precum retailerul electro Flamingo International sau dezvoltatorul imobiliar Impact. Principala problema a Bursei de la Bucuresti ramane insa lichiditatea scazuta, care impiedica intrarea in piata a investitorilor institutionali care ar dori sa profite de evaluarile atractive ale companiilor romanesti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
bvb,
dobanda,
indici bursieri,
brokeri,
indice bet,
/analize/servicii-financiare/a-trecut-ce-a-fost-mai-rau-pe-bursa-4560397
4560397
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.