RABO sau cum se face lobby in Romania

Autor: Razvan Muresan Postat la 24 aprilie 2011 164 afişări

“Romania are acum 20 de ani de cand se fac afaceri, insa in comparatie cu alte tari suntem nou-nascuti. Bebelusul abia incepe sa mearga, iar acum facem primul pas.” De ce au creat investitorii in imobiliare o asociatie cand piata e inca inghetata?

"Sunt multe lucruri care trebuie imbunatatite, iar cea mai buna metoda e sa inveti de la altii si de la modul cum isi gestioneaza problemele." Liviu Tudor, presedintele Patronatului Proprietarilor de Cladiri din Romania (RABO) si unul dintre cei mai discreti investitori in imobiliare anunta in capitala Belgiei doua vesti: constituirea asociatiei si afilierea la European Property Federation, organizatie care grupeaza portofolii de peste 1.100 de miliarde de euro. De ce la Bruxelles? "Trebuie sa fim aici pentru a ne aseza la aceeasi masa cu specialistii in domeniu." West Gate, NovoPark, Iulius Mall, Europolis, Monolit si Genesis sunt cateva dintre numele care se leaga in momentul de fata de constituirea RABO. Telul lui Tudor este acela de a-i grupa in asociatie pe cei mai mari 20 de proprietari de active imobiliare de pe piata locala pana la finele anului.

"Ideea ne-a venit acum un an. Vorbind cu partenerii mei, ne-am dat seama ca avem nivelul de profesionalism ca sa ne asezam la aceeasi masa cu europenii", explica Liviu Tudor. Alaturi de investitori precum Ion Tiriac si Iulian Dascalu, proiectul a pornit din curiozitatea de a vedea ce se intampla la EPF, mai ales ca nivelul din Romania e compatibil cu cel din Europa, deci existau toate premisele pentru un asemenea demers.

Conditia afilierii la organizatie este aceea de a detine un portofoliu "semnificativ" de proprietati comerciale. Taxa de intrare este de 1.000 de euro, iar cotizatia anuala este de 1.200 de euro.

Agenda RABO din perioada urmatoare este destul de incarcata, cata vreme investitorii trebuie sa se puna la curent cu problemele legislative la nivel european, pe de-o parte, apoi sa gaseasca solutii pentru situatia de pe piata locala. Principala prioritate va fi problema planurilor urbanistice zonale. In acest caz, investitorii nu sunt cei mai fericiti dupa adoptarea ordonantei de urgenta care modifica legea urbanismului si restrange posibilitatea obtinerii derogarilor de la planul urbanistic general al Capitalei. Apoi, o alta dilema este si masurarea unitara a suprafetelor cladirilor comerciale, pentru ca "nu exista standarde similare in fiecare tara, iar ceea ce stabilesti ca e spatiu inchiriabil trebuie sa fie reglementat cat se poate de clar". Cladirile verzi reprezinta a treia problema a investitorilor, dat fiind ca inca nu le e clar ce model de certificare energetica a cladirilor sa adopte, englezesc sau american, iar RABO trebuie sa decida un standard pe care sa-l prezinte apoi autoritatilor de la Bucuresti pe o voce comuna. "Vocea comuna" a fost laitmotivul infiintarii asociatiei: la Bruxelles, pentru ca acolo se alcatuieste cadrul european din domeniu, si, apoi, la Bucuresti, ca sa li se prezinte oficialitatilor solutiile si practicile utilizate pe alte piete.

Infiintarea RABO vine in contextul in care piata imobiliara se misca extrem de greoi in lipsa tranzactiilor si constructiilor. "Criza imobiliara este inca prezenta prin lipsa vanzarilor de portofolii imobiliare. Dar piata nu e zero. Industria face inchirieri, se invart multi bani, insa faptul ca nu sunt vanzari si cumparari inseamna ca lipseste o componenta a pietei, cea tranzactionala", explica Tudor. Intrebat daca nu era mai oportuna infiintarea in preajma lui 2007, ani plini in care piata crestea puternic, raspunsul sau e ferm: "Piata e inca tanara, abia acum facem primii pasi, deci e o decizie fireasca".

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/rabo-sau-cum-se-face-lobby-in-romania-8179531
8179531
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.