Proprietar de mall-uri pe datorie

Postat la 25 noiembrie 2008 173 afişări

Cu datorii cumulate la banci de peste 350 de milioane de euro, Iulian Dascalu, cel mai mare proprietar de mall-uri din tara, crede ca poate scapa neatins de conditiile dificile din piata imobiliara. Va reusi el sa-si dezvolte afacerile si in continuare pe banii bancilor, fara sa fie nevoit sa vanda vreunul din mall-uri?

 

“Creditele pentru proiectele in derulare sunt deja contractate, totul e semnat. Cel putin pana in 2010 nu ar trebui sa fie probleme”, raspunde scurt proprietarul Iulius Group la intrebarea daca nu-si simte investitiile in real estate amenintate de costurile mari de creditare si de criza de lichiditati existenta la nivel mondial in sectorul financiar bancar.

 

Pentru Iulian Dascalu, cel mai mare proprietar roman de mall-uri, creditele nu sunt deloc o notiune necunoscuta, omul de afaceri fiind probabil printre cei mai indatorati antreprenori din tara. Numai anul acesta, ieseanul a contractat cea mai mare finantare imobiliara de pe piata romaneasca - 124,8 milioane de euro, de la UniCredit Tiriac Bank pentru dezvoltarea zonei rezidentiale a proiectului Palas din centrul Iasiului, in conditiile in care mai avea in derulare un credit de peste 240 de milioane de euro, acordat de banca germana Eurohypo AG pentru dezvoltare si pentru rambursarea unor imprumuturi bancare anterioare.

 

De aceea, in ciuda crizei financiare in plina manifestare, Iulian Dascalu sugereaza ca nu are niciun motiv de ingrijorare in privinta continuarii proiectelor anuntate. “Ne-am securizat foarte bine aceste finantari in sensul ca am negociat anumite conditii care ne protejeaza in actuala criza financiara. Practic, am fost prevazatori.”

 

Desi pare ferm in ceea ce priveste ideea de a nu vinde niciunul dintre cele patru mall-uri pe care le detine, pentru dezvoltatea viitoare a afacerii, Iulian Dascalu spune ca este dispus sa accepte parteneri. “E posibil sa mergem intr-un oras al tarii si sa consideram ca e bine sa avem acolo un partener local cu care sa dezvoltam proiectul”, admite Dascalu, care are deja un asociat, pe Stelian Nistor, care detine un pachet de 35% din actiunile Iulius Mall Suceava, deschis de cateva zile, cel de-al patrulea centru comercial din grup, dupa cele din Iasi (deschis in anul 2000), Timisoara (2005) si Cluj (2007). Cea mai recenta investitie a Iulius Group, de 60 de milioane de euro, va genera anul viitor vanzari de 70 de milioane de euro, in conditiile unui trafic prognozat la sapte milioane de clienti, conform lui Dascalu. Mall-ul de la Suceava ocupa o suprafata de 70.000 de metri patrati, dintre care 50.000 mp inchiriabili. “E un mall regional care acopera tot ce se afla la o distanta de 25-30 de minute de mers cu masina, adica orase ca Targu-Neamt, Falticeni, Botosani, Campulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vatra Dornei, Radauti sau Dorohoi. Eu vad aici o zona de un milion de locuitori, nu de 120.000”, explica Dascalu de ce a ales sa ridice un mall intr-un oras precum Suceava. Noul mall duce reteaua nationala de centre comerciale a omului de afaceri pana la 346.000 de metri patrati construiti, in conditiile in care in ultimul an Iulius Group a lucrat, in paralel, la patru proiecte: extinderile de la Iulius Mall Iasi si Timisoara, centrul comercial deschis la Suceava si proiectul mixt Palas, pe care Dascalu il construieste in centrul Iasiului, langa Palatul Culturii.

 

“Vorbim (in cazul proiectelor aflate in lucru in ultimul an - n.red.) de investitii in jur de 400 de milioane de euro. Nu ne mai facem alte planuri pana nu finalizam Palas si extinderea de la Timisoara”, tine sa precizeze Dascalu, mentionand totusi ca se gandeste la extinderea retelei de mall-uri si in alte orase cu peste 100.000 de locuitori.

 

In contextul unei piete imobiliare - si implicit al pietei constructiilor - in blocaj si a reticentei bancilor in a oferi imprumuturi, Iulian Dascalu joaca in continuare pe cartea finantarilor. “Bancile au deja incredere in proiectele lui. Prima finantare pe care i-am acordat-o a fost si cea mai dificila, pentru ca nu aveam siguranta ca va termina proiectele propuse”, comenteaza Stylianos Sofianos, presedinte si director general al Marfin Bank, care a finantat Iulius Mall Suceava. Grecii s-au inteles deja cu Iulian Dascalu ca in momentul in care Palas - un ansamblu mixt de tip “lifestyle center” - va fi finalizat, sa-i acorde alti 40 de milioane de euro pentru a acoperi un alt credit la o alta banca.

 

Proiectul ce va fi dezvoltat in zona centrala a Iasiului, un “fel de oras in oras”, dupa cum il descrie Dascalu, va implica investitii totale de peste 250 de milioane de euro si va include o zona comerciala cu o suprafata de 41.500 de metri patrati, 13.500 mp de spatii de birouri, mai multe hoteluri, o zona rezidentiala cu 500 de apartamente si un parc cu o suprafata de cinci hectare, termenul de finalizare avansat de Dascalu fiind anul 2010.

 

Pana atunci, compania a investit un milion de euro intr-un centru de vanzari de unde se pot contracta deja apartamentele din cadrul ansamblului Palas, care cuprinde spatii expozitionale, birouri si un showroom cu doua apartamente construite in marime naturala. Imobilul este o constructie temporara, dispusa pe doua niveluri, cu o suprafata desfasurata de peste 1.000 mp.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mall-uri,
afaceri,
imobiliare,
Iulian Dascalu
/analize/imobiliare/proprietar-de-mall-uri-pe-datorie-3554717
3554717
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.